Deze onbreekbare atletiekrecords worden mogelijk geschrapt

Florence Griffith-Joyner net voor haar wereldrecord op de 200 meter in Seoul.
photo_news Florence Griffith-Joyner net voor haar wereldrecord op de 200 meter in Seoul.
De Europese atletiekfederatie kwam eerder met het voorstel om wereldrecords in de atletiek van voor 2005 te schrappen, omdat er niet meer kan worden nagegaan of er toen sprake was van doping. Daardoor verdwijnen mogelijk onder meer deze befaamde atletiekrecords uit de boeken.

400 meter vrouwen

De Oost-Duitse Marita Koch liep op 6 oktober 1985 in Canberra een fenomenale tijd van 47,60 seconden. Niemand kwam ooit in de buurt. De huidige olympische kampioene Shaunae Miller deed er in Rio 49, 44 seconden over. Om het verschil maar eens duidelijk te maken.

Verspringen mannen

Mike Powell verbeterde op de wereldkampioenschappen van 1991 in Tokio het 23 jaar oude wereldrecord van Bob Beamon. Powell sprong die dag 8,95 meter en versloeg toen ook zijn grote concurrent Carl Lewis. Mogelijk raakt dus ook Powell zijn record kwijt, én daar kan hij niet mee lachen. "Het plan om records van voor 2005 te schrappen is gewoonweg onrespectvol, onrechtvaardig en een klap in het gezicht", aldus de 53-jarige Amerikaan tegen BBC.

100 meter vrouwen

Tijdens de Amerikaanse trials op 16 juli 1988 zette Florence Griffith-Joyner een kanontijd neer op de 100 meter: 10,49 seconden. Meteen ook het wereldrecord. Haar plotselinge dood in 1998 riep veel vragen op. 'Flo-Jo' overleed aan een hartstilstand, mogelijk ten gevolge van dopinggebruik.

800 meter vrouwen

Het wereldrecord van Jarmila Kratochvílová in 1983 is al 34 (!) jaar onaantastbaar. Met een tijd van 1'53"28'" kon geen enkele atlete aan haar tippen. Zij heeft nog steeds het oudste wereldrecord.

Hink-stap-springen mannen

De Brit Jonathan Edwards was de eerste atleet die verder dan achttien meter sprong. Hij verbeterde zelfs drie keer het wereldrecord in het hink-stap-springen. Zijn laatste maal was in 1995 in Göteborg. Toen sloeg hij iedereen met verstomming dankzij zijn fenomenale 18,29 meter.

Marathon vrouwen

Paula Radcliffe vestigde in 2003 in Londen met een tijd van 2u15:25 het wereldrecord op de marathon voor vrouwen. De Britse reageerde al op de plannen van de Europese atletiekfederatie om die wereldrecords te schrappen. "Ik ben gekwetst, dit beschadigt mijn reputatie en mijn waardigheid", aldus een ontgoochelde Radcliffe.

Speerwerpen mannen

Jan Železný is zonder twijfel de beste speerwerper uit de geschiedenis. Zijn wereldrecord, gevestigd op 25 mei 1996, is al jaren onaantastbaar. Hij wierp die dag zijn speer maar liefst 98,48 meter ver.