Deze jonge kampioenen en rapper Ronny Flex moeten dammen sexy maken

Jan Groenendijk, Ronny Flex en Roel Boomstra.
Facebook Jan Groenendijk, Ronny Flex en Roel Boomstra.
De nieuwe wereldkampioen dammen wordt komend weekend een jonge Nederlander en dat zal iedereen geweten hebben. De Dambond van onze noorderburen grijpt de gelegenheid aan om het duffe imago van de sport af te stoffen. En daarbij krijgt hij de hulp van 'Drank & Drugs'-rapper Ronny Flex.

Dat we nu al weten dat Nederland de titel binnen haalt, is eenvoudig: de finale wordt gespeeld door twee landgenoten, Jan Groenendijk (19) en Roel Boomstra (23). En het gaat niet alleen om jonge kerels, het WK wordt ook nog eens gesponsord door een hiphoplabel: Top Notch van Kees de Koning, de manager van zangeres Anouk. Hét moment dus om de sport opnieuw op de kaart te zetten en het een hipper imago aan te meten, aldus de Nederlandse Dambond.

Eén van de eerste stappen was een video die de twee kampioenen opnamen met rapper Jiggy Djé. "Ik had eigenlijk nog nooit van hem gehoord, ik hou meer van Coldplay en Kings of Leon", aldus Boomstra in De Volkskrant. "Maar ik heb me verdiept in zijn werk en ik vind het leuk. Het is gedurfd van de dambond om de twee werelden met elkaar te verbinden, maar ik denk wel dat we zo een nieuw publiek kunnen bereiken."

Opmars
Tegenstrever Jan Groenendijk kende de rapscene wél al. En de interesse was wederzijds. Producer Kees de Koning raakte gefascineerd door de opmars van de jongeman, die vorig jaar tweede werd op het WK. "Een 17-jarige die bij zijn debuut bijna de wereldtitel wint, het heeft iets magisch. Heel erg zoals in de muziek: je kan een liedje op YouTube zetten en een paar weken later ben je wereldberoemd. Ik voelde de verwachtschap met deze sport en daarop wilde ik de WK-match sponsoren."

De Koning ziet parallellen tussen Groenendijk en Ronnie Flex. "Jan heeft charisma. Het voelt soms een tikje ongemakkelijk, al vind ik het onverschillige in zijn karakter wel fijn. Jan is niet snel onder de indruk. Ook Ronnie Flex oogt vaak schuchter, maar is tegelijk heel zelfverzekerd. Allebei zijn ze erg getalenteerd en bijna obsessief met hun vak bezig. Ze willen zichzelf voortdurend overtreffen."

Gepest
Een 'damrap' heeft Ronnie Flex niet gemaakt, maar hij trekt wel naar de Nederlandse scholen om kinderen te overtuigen om te geloven in hun talenten. "Ik werd vroeger gepest en heb net als de twee dammers hard moeten werken voor mijn succes. Ik wil kinderen meegeven dat ze hun best moeten doen op school en dan kan je net als Roel en Jan alles bereiken wat je maar wil", zegt de rapper.

Jan Groenendijk en Roel Boomstra zijn in elk geval klaar voor het succes. Op een poster voor het WK poseren ze als stoere rappers. Stap één voor een hippere damsport is gezet.

Ronny Flex.
Twitter Ronny Flex.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.