Derwael-Fenton erkend als nieuw element in turncode

Tijdens haar oefening aan de brug met ongelijke leggers op het WK in Montreal.
AFP Tijdens haar oefening aan de brug met ongelijke leggers op het WK in Montreal.
Nina Derwael is naam aan het maken in het internationale turnen en dat mag u nu ook letterlijk nemen: de Internationale Turnfederatie (FIG) heeft het nieuwe element dat de 17-jarige gymnaste in oktober op de brug met ongelijke leggers op het WK uitvoerde, opgenomen in de officiële Code. Al moet ze die eer wel delen met de Britse Georgia-Mae Fenton.

De Truiense was wel de eerste die de nieuwe beweging tijdens een competitie demonstreerde, op het EK in het Roemeense Cluj, waar Derwael zich tot Europees kampioene op de brug kroonde. Alleen erkent de FIG nieuwe elementen alleen op WK's en Olympische Spelen. Op dat WK, waar Derwael historisch brons greep, pakte Fenton uit met een identiek element, vandaar de gedeelde benaming.

Op de Vlaamse Reus, de prijs van de Vlaamse sportpers die Derwael op 1 december won, liet de turnster en haar coach Marjorie Heuls uitschijnen dat er misschien nog wel een element zit aan te komen die alleen de naam Derwael zal dragen. Afwachten wat de uitzonderlijke gymnaste in oktober 2018 op het WK in Doha uit haar mouw schudt.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Proficiat meisje

 • Christiaan Goethals

  Als je in het rijtje mag staan bij grootheden zoals Franco Menichelli, Yukio Endo of vele anderen die hun naam aan een beweging hebben kunnen geven, dan sta je op een uitzonderlijk podium, Nina. Een zeer grote proficiat.

 • Geert Van de Moortele

  De Belgen moeten méér opkomen voor wat ze zijn.We zijn tenslotte de grootsten onder de Galliërs.

 • Jan Wuyts

  Ook dit is een internationale erkenning van wat Nina presteert. Nu nog de nationale, al zal dat veel moeilijker zijn. Voetbal en koning fiets krijgen nog altijd de voorkeur bij de media en zijn supporters. Strijden in de schaduw en blij zijn met af en toe wat licht van een schijnwerper. Sportief de evenknie van de prestaties van Goffin en andere Van Avermaets. Om van die voetbalmiljonairs maar te zwijgen..., en voor oneindig veel minder centen.