Delegatieleider Van Looy blikt tevreden terug

Gert Van Looy
PHOTO_NEWS Gert Van Looy
Op de slotdag van de eerste editie van de Europese Spelen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe heeft de Belgische delegatieleider Gert Van Looy zijn evaluatie van het evenement al klaar. "We kunnen positief zijn", vertelde Van Looy.

"Voor de olympische comités was dit een mooie ervaring. De atleten waren erg positief. De sportfederaties moeten hun balans opmaken en beslissen of ze mee op de kar willen springen, of niet. Als ze willen meedoen, moeten de Europese Spelen een belangrijke plaats op hun kalenders krijgen. In dat geval zullen de Spelen slagen en hebben ze een toekomst", aldus Van Looy. "Voor elke sport waarin er tickets voor de Olympische Spelen van Rio te verdienen waren, zakten er toppers naar Bakoe af en dan merk je dat de media volgen. In de andere sporten was dat wat minder."

Na het afhaken van Nederland als organisator van de Europese Spelen van 2019 oogt de toekomst van het evenement onzeker. Volgens Gert Van Looy is er een aanpassing van het concept nodig. "Het is zeker niet nodig dat de Europese Spelen van het formaat van de Olympische Spelen worden. Het mag best wat kleiner, want anders vinden ze over enkele jaren geen landen meer om de organisatie op zich te nemen. Momenteel is het evenement te groot voor de West-Europese landen. Op dat vlak was het afhaken van Nederland zeker een slecht signaal. Voor landen zoals België en Nederland is de return van zo'n evenement redelijk klein in vergelijking met de investeringen. We weten nog niet wie de organisatie voor 2019 krijgt toegewezen, de beslissing wordt pas op de algemene vergadering van het EOC in november genomen. De namen van Rusland en Turkije circuleren alvast", besloot Van Looy.