Darts-icoon Van Barneveld maakt dan toch het seizoen af: “Hij komt nu tot rust en pakt dan de draad weer op”

Raymond van Barneveld.
Photo News Raymond van Barneveld.
Gisteravond kondigde darts-icoon Raymond van Barneveld (51) nog per direct zijn afscheid van de sport aan, vanmorgen kwam de Nederlander alsnog terug op die beslissing. Dat bevestigde manager Jaco van Bodegom. “Hij heeft zo veel meegemaakt de laatste tijd.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De afgelopen nacht had de vijfvoudig wereldkampioen na een desastreuze nederlaag tegen Michael van Gerwen laten weten er per direct mee op te houden. “Hij was vernederd en voelde schaamte’', zegt Van Bodegom. “Hij neemt nu even rust en gaat dan in beginsel door volgens planning.’’

Bekend was al dat Van Barneveld na dit seizoen zou stoppen. Van Bodegom: “Dat blijft zo. De bedoeling is dat hij nog een keer uitkomt op het wereldkampioenschap. Ik heb gisteren meteen geroepen dat Raymond handelde in emotie. Met alle respect, dat doet hij wel vaker. Ik wist meteen dat er met hem te praten viel als hij even de kans zou hebben bij te komen van alle tegenslagen. Hij heeft zo veel meegemaakt de laatste tijd.‘’

Van Bodegom vroeg om begrip voor de situatie. “Raymond voelde zich zo ellendig dat hij de mensen in de zaal niet eens meer aan durfde te kijken. Privé is er de laatste tijd van alles fout gegaan. Dat draagt hij met zich mee. Net als die inbraak in zijn huis. Hij zit vol met verdriet. Dan stapt hij een vol Ahoy in en ziet hij zijn moeder, die er voor het eerst na een ernstige ziekte weer bij is. En hij weet dat zijn vrouw er voor de eerste keer niet bij is. Raymond kwam huilend het podium op. In die situatie kon hij niet presteren.’’

ANP

“Maak me geen zorgen”

Een trotse man met een groot ego’’, zo omschrijft Van Bodegom de darter. “Raymond is nu uit de Premier League, wat betekent dat hij de komende maanden minder voor de camera’s zal verschijnen. Zijn loopbaan heeft te lang geduurd, 35 jaar, dat is niet normaal voor een topsporter. Het heeft veel energie gekost. Maar dat hij nog mee kan doen op topniveau heeft hij anderhalve week geleden nog bewezen. Daarom maak ik me geen zorgen. Hij komt nu tot rust en pakt dan de draad weer op. Mocht hij over drie maanden in alle rust alsnog zeggen ‘ik doe niet meer mee’, dan kan ik het accepteren. Nu niet.’’

In zak en as zat Van Barneveld gisteren na de afgang tegen landgenoot Van Gerwen. “Ik acht het niet uitgesloten dat dit mijn laatste wedstrijd is geweest”, zei de vijfvoudig wereldkampioen eerst nog, een paar minuten na zijn tweede afgang in evenveel dagen. Maar binnen een paar tellen veranderde dat in: “Dit is het einde, ik stop. Ja, ik heb sponsors, maar die kunnen mijn pijn niet stoppen. Het is goed zo. Elke keer bouw ik weer een muurtje, maar ik kan het mentaal niet meer verwerken. Ik ben gewoon op. Ik heb enorme privé-problemen. Ik weet het allemaal niet meer. Ik heb er geen zin meer in.” Nu keert de Nederlander dus terug op die beslissing. 

EPA
ANP
ANP9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • david hebdrix

  Zijn manager zal vanmorgen wel even met een lekker bakje koffie aan tafel gezeten hebben met Raymond en hem gezegd hebben dat hij sponsorcontracten heeft lopen die hem nu geld opbrengen en als hij per direct zou stoppen zouden die contracten hem geld kosten.

 • Jeroen Cloet

  Echt jammer dat iemand die wil stoppen en zelf beseft dat hij niet goed genoeg meer is MOET doorgaan van de sponsors en manager om extra geld te incasseren.

 • Freddy De Wulf

  Zo zie je maar dat aan de top staan van een sport een zware tol eist. Hopelijk wordt hij goed begeleid want anders zou het wel eens fout kunnen aflopen. Veel moed toegewenst.

 • Wendy Vandereyken

  Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, dat is ook in de (top)sport zo. Niemand kan eindeloos aan de top blijven spelen. Ook Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zullen eens moeten stoppen.

 • Rudi Van Daele

  Je kan zijn beslissing maar respecteren, ongeacht wat de aanleiding voor zijn afscheid ook moge zijn.