Dader Kopenhagen was talentvolle thaibokser

Omar Abdel Hamid El-Hussein deelt hier een rake linkse uit aan Jepsen.
. Omar Abdel Hamid El-Hussein deelt hier een rake linkse uit aan Jepsen.
Omar Abdel Hamid El-Hussein, de dader van de aanslagen in Kopenhagen was een getalenteerd thaibokser. Dat blijkt althans uit een reeks filmpjes waarin hij aan het werk te zien op de website van de Deense krant Ektra Bladet. De krant sprak ook met een man die ooit tegen de schutter in de ring stond.

De 22-jarige die na zijn dodelijke raid door de politie in de Deense hoofdstad doodgeschoten werd, stond voor hij naar de gevangenis ging voor een gewapende overval, regelmatig in de ring. In een video uit 2013 stond hij als 'Captain' in de ring tegen de geroutineerde Peder Jepsen. Ekstra Bladet sprak met hem en de thaibokser is geschokt door de gebeurtenissen. "Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik plots zijn naam zag opduiken in de media. Het voelt vreemd aan, wetende dat ik nog tegen hem in de ring stond", aldus de 36-jarige die deeltijds in het onderwijs staat.

Hij kan zich de kamp tegen Oman 'Captain' Hussein nog goed herinneren. "Ik raakte tijdens de kamp geblesseerd aan een hand maar bleef doorvechten. Ik won ook en was best blij want ik moest eigenlijk met één hand verder vechten. Het was geen makkelijke kamp. Oman was fysiek enorm sterk maar ik was technisch én tactisch beter", zegt Jepsen die bewondering had voor zijn opponent.

Voor hij tegen hem in de ring stapte, kreeg hij te horen dat Hussein lid was van een bende. "Daarom vond ik het positief dat hij in de ring wilde boksen. Ik dacht echt dat hij dankzij de sport op het betere pad was maar dat was blijkbaar niet geval", aldus nog Jepsen.

Volgens andere bronnen in de wereld van het thaiboksen was Hussein wel degelijk een groot talent. Een bron die liever anoniem wil blijven, beweert in de krant dat hij "keihard was in de ring en nooit aan opgeven dacht".