Conflict van de baan: Jacques Borlée tekent bij Franstalige én Vlaamse vleugel en blijft coach van Belgian Tornados

Jacques Borlée.
BELGA Jacques Borlée.
Het atletiekconflict is van de baan. Jacques Borlée heeft een contract getekend bij de de Franstalige Atletiekbond (LBFA) én de Vlaamse Atletiekliga. Dat bevestigt Thomas Lefebvre, voorzitter van de LBFA, zopas. Borlée blijft daardoor ook coach van de Belgian Tornados.

Het nieuwe contract van Borlée loopt tot 31 december 2020. Een nieuwigheid is dat het contract hem ook bindt aan de Vlaamse Atletiekliga (VAL). “Borlée zal een contract ondertekenen bij de twee federaties”, klinkt het bij Lefebvre. “Dat is nieuw maar nodig. Hij traint immers verschillende atleten, zoals Jonathan Sacoor, die zijn aangesloten bij de Vlaamse federatie. Hij blijft ook trainer van het 4x400m-mannenploeg (de Belgian Tornados, red.).” 

Er zat al enige tijd een haar in de boter tussen Borlée en de Franstalige Atletiekfederatie. Borlée nam onlangs de woorden “terreur” en “dictatuur” in de mond, maar werd nadien in een open brief voor schut gezet. Een breuk leek in de maak, maar gisteren trokken al acht atleten naar het kabinet van de Waalse minister van Sport Rachid Madrane (PS) op zoek naar een oplossing. Vandaag werden de beleidsmakers van de Franstalige Atletiekfederatie - voorzitter Lefebvre en technisch directeur Christian Maigret - uitgenodigd om hun verhaal te doen. Met succes.  Madrane “wil alle partijen bedanken” en noemt daarbij Philippe Muyters, het BOIC, de Vlaamse en Franstalige sportadministratie, beide atletiekbonden en Borlée zelf.

“Voor de aflossing verandert er niets”, vulde Thomas Lebebvre aan, voorzitter van de LBFA. “Borlée maakt een voorstel voor selectie over aan de selectiecommissie.” De bondscoach van de Tornados blijft zich ook ontfermen over zijn individuele atleten: Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor, Camille Laus en Hanne Claes.

Lefebvre is opgelucht dat er een einde is gekomen aan het conflict. “Ooit moet het ophouden. De sport moet er altijd als winnaar uitkomen en hier is het de atletiek die wint. Hopelijk kan iedereen zich nu weer op zijn sport concentreren. Jacques Borlée en ikzelf hebben onze frustraties kunnen uiten en nu heb ik geen enkel probleem meer met hem. Ik kan perfect met hem gaan eten.” 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    Kritiek is gemakkelijk, wat zijn de alternatieven ? Wie doet beter ? Het is NIET de fout van Borlée maar van het systeem. Één nationale ploeg en twee bonden ! En om te reageren moeten we de details van de contracten kennen !

  • Paul Verbeeck

    Deze gaat dus van twee walletjes eten , het is hem ook alleen om het geld te doen .