Collins zorgt voor primeur: als eerste 40-jarige onder 10 seconden

AFP
Nog nooit liep er een man boven de 40 jaar onder de 10 seconden op de 100 meter. Tot vandaag. Kim Collins zette in het Duitse Botropp zijn persoonlijk record op 9,93.

De man uit Saint Kitts en Nevis oogst veel lof in de atletiekwereld. Collins, die aan vijf de Olympische Spelen deelnam en zeven verschillende medailles haalde op 11 wereldkampioenschappen, blijft zich op hoge leeftijd verbeteren. 

Onlangs werd hem gevraagd wat het grootste nadeel van ouder worden is voor een atleet. Over lichamelijke ongemakken of slijtage sprak hij niet. "Ik mis mijn familie meer", antwoordde Collins, die een uitzondering vormt in het sprintgeweld. Normaal gesproken verliezen sprinters met de loop der jaren langzaamaan hun explosiviteit. Collins, die in 2003 wereldkampioen werd op de 100 meter, niet.

In het Duitse Bottrop kreeg Collins na zijn race een staande ovatie van het enthousiaste publiek. Hij bleef met zijn nieuwe record onder meer de nummer 3 Adam Gemili voor. Gemili, 22 jaar, geldt als een toptalent uit Engeland.