Coe verkozen tot nieuwe voorzitter IAAF

Sebastian Coe.
EPA Sebastian Coe.
De Brit Sebastian Coe is vandaag verkozen tot nieuwe president van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Coe versloeg Sergej Boebka uit Oekraïne met 115 stemmen tegen 92. Coe, voormalig Olympisch kampioen op de 1.500 meter, neemt het stokje over van de Senegalees Lamine Diack, die de IAAF de afgelopen zestien jaar leidde. De machtswisseling is aan het einde van het WK Atletiek, later deze maand in Peking.

De 58-jarige Coe is gekozen voor vier jaar. Hij is pas de zesde voorzitter in de 103 jaar dat de IAAF bestaat. Eerder was hij voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek. De belangrijkste Olympische sport gaat gebukt onder zware beschuldigingen.

Onlangs publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5.000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek

"Coe moet zich nu bewijzen", zegt voorzitter Franstalige Atletiekbond

De nieuwe IAAF-voorzitter Sebastian Coe heeft heel wat werk op de plank liggen. Dat zegt de topman van de Franstalige Atletiekbond (LBFA), Thomas Lefebvre, in een reactie op de verkiezing van de Brit. Hij treedt op 31 augustus, na afloop van het WK in Peking, in functie als opvolger van de Senegalees Lamine Diack. Voor wie België stemde, wilde men niet kwijt. "Dat gaan we niet zeggen", reageerde Lefebvre, die de knoop in samenspraak met VAL-voorzitter Eddy De Vogelaere doorhakte.

"Coe staat voor grote uitdagingen en de context is niet eenvoudig. Het is nu aan hem om zich te bewijzen", zei Lefebvre. "Het valt overigens op dat het aantal Europese leden in de verschillende commissies is gedaald. Misschien speelt hier mee dat er een Europeaan is verkozen tot nieuwe voorzitter. Het wordt afwachten of dit op langere termijn een rol zal spelen voor ons Europeanen."

Op een persconferentie herhaalde Sebastian Coe zijn voornemen om een onafhankelijke antidopingcommissie op te richten. Die moet zich buigen over de dopingproblematiek in de atletiek. Onlangs bleek uit een rapport van de Duitse tv-zender ARD en de Britse krant Sunday Times dat bij 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5.000 atleten tussen 2001 en 2012 ruim 800 sporters verdachte waarden hadden laten optekenen.

"Tegenover valsspelers zullen we nultolerantie hanteren", verklaarde Coe. Hij voegde eraan toe dat de erg omstreden sprintbom Justin Gatlin, die op zijn 33e na een lange dopingschorsing harder dan ooit loopt, aan elke competitie mag deelnemen en met respect moet worden behandeld "ongeacht zijn uitslagen".