Coach Swings gaat Kazachse schaatsers adviseren

Bart Veldkamp en poulain Bart Swings
PHOTO_NEWS Bart Veldkamp en poulain Bart Swings
Bart Veldkamp, coach en manager van schaatser Bart Swings, gaat de schaatsbond van Kazachstan adviseren. Veldkamp heeft daartoe vorige week wat hij zelf noemt een intentieverklaring getekend.

Veldkamp gaat samen met drievoudige olympische kampioene Yvonne van Gennip hulp verlenen bij de opleiding van jonge schaatsers. In Astana beschikt het land over een van de meest luxueuze schaatshallen ter wereld. Volgens Veldkamp is het niet de bedoeling dat ze daadwerkelijk schaatsers gaan coachen. "Het contact is in Sochi tot stand gekomen", zegt de Nederlandse Belg. "Het overdonderende succes van de Nederlandse schaatsers heeft iedereen wakker geschud."

Hij denkt niet dat de overeenkomst op korte termijn leidt tot een Kazachstanse trainingspartner voor Swings. Veldkamp is wel op zoek naar buitenlandse uitbreiding van zijn Belgische schaatsteam, dat naast Bart en Maarten Swings bestaat uit Ferre Spruyt en Wannes van Praet.

De gebroeders Swings doen momenteel volop mee aan het skeelerseizoen, Spruyt is net hersteld van een zware blessure en Van Praet heeft besloten zijn studie voorlopig voorrang te verlenen.