Chinese wereldkampioen en enfant terrible Sun Yang maakt het opnieuw te bont

epa
De Chinese topzwemmer Sun Yang is opnieuw in opspraak geraakt. De wereldkampioen op de 400 en 800 meter vrije slag heeft zich deze avond voorafgaand aan de finale van de 1500 meter vrije slag misdragen tegen de Braziliaanse zwemster Larissa Oliveira.

Volgens de Braziliaanse bond zou Sun Yang zelfs een elleboogstoot hebben uitgedeeld aan Oliveira, die volgens hem in de weg lag tijdens het inzwemmen. Het resulteerde in een officiële klacht bij de wereldzwemfederatie FINA. Onduidelijk of de FINA stappen gaat ondernemen tegen de Chinees die nota bene werd uitgeroepen tot beste zwemmer van het WK. Naast twee wereldtitels pakte hij in Kazan ook zilver op de 200m vrij.

Tot ieders verrassing verscheen Sun Yang nadien niet aan de start van de 1500m vrij. De 23-jarige Chinees beweerde zelf op een persconferentie dat hartklachten daarvan de reden waren. "Ik vind het heel erg jammer dat ik niet kon deelnemen aan de finale. Na de 800 meter van woensdag voelde mijn hart niet goed aan. Toen ik me vandaag aan het opwarmen was in het zwembad, voelde ik me niet goed. Morgen ga ik terug naar huis en zal ik mijn hart laten nakijken."

reuters
epa

"Een gevaarlijke jongen"
Sun Yang wilde niét ingaan op geruchten dat hij een zwemster zou hebben aangevallen. De Braziliaanse bond bevestigde de speculaties even later wel. "Hij trok Oliveira opzij, waarop zij boos werd", klonk het in hun kamp. "Hij probeerde haar vervolgens een tik te geven met zijn elleboog. We hebben hem verteld dat het zwembad niet alleen van hem is. Coaches van andere landen kwamen naar ons toe en zeiden dat hij wel vaker zwemmers aanvalt. Dit heeft niets met sport te maken, hij is een gevaarlijke jongen."

Sun Yang raakte na zijn olympische titels in Londen 2012 op de 400m en 1500m vrij al vaker in opspraak. Hij moest in 2013 een weekje de cel in nadat hij achter het stuur was betrapt zonder rijbewijs. Vorig jaar werd Sun Yang voor drie maanden geschorst vanwege gebruik van een verboden medicatie tegen hartklachten.

AFP
getty