Chernova verliest wereldtitel zevenkamp wegens afwijkende bloedwaarden

Photo News
Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft meerkampster Tatyana Chernova geschorst. Dat meldde de instantie vandaag. De 28-jarige Russin, die de sanctie krijgt omdat bij de analyse van haar biologisch paspoort afwijkende bloedwaarden zijn vastgesteld, verliest ook haar wereldtitel uit 2011 op de zevenkamp.

Chernova wordt geschorst voor drie jaar en acht maanden, een straf die met terugwerkende kracht ingaat vanaf 5 februari 2016. De eerdere schorsing van twee jaar door het Russische Antidopingagentschap die Chernova al uitzat, wordt van de sanctie afgehouden.

Daarnaast zullen alle resultaten die Chernova behaalde tussen 15 augustus 2011 en 22 juli 2013 geannuleerd worden. De meerkampster verliest bijgevolg dus niet alleen haar wereldtitel op de zevenkamp uit 2011, maar ook haar bronzen medaille van de Olympische Spelen in Londen het jaar nadien.

Chernova liep in het verleden al een keer tegen een schorsing aan toen ze betrapt werd op het gebruik van steroïden. Hierdoor verdwenen haar resultaten van augustus 2009 tot 14 augustus 2011 in de prullenmand.

Met Ekaterina Sharmina (800 en 1.500 meter) en Kristina Ugarova (1.500 meter), liepen nog twee andere Russische atleten tegen de dopinglamp. Ook bij hen bracht de analyse van hun biologisch paspoort afwijkende bloedwaarden aan het licht. Sharmina krijgt een schorsing van drie jaar en ziet haar resultaten van juni 2011 tot augustus 2015 wegvallen, terwijl Ugarova tegen een sanctie van twee jaar aankijkt met geannuleerde resultaten tussen juni en december 2012.

AP
AP
AP