Charline Van Snick is klaar om favorietenrol op te nemen

Charline Van Snick
BELGA Charline Van Snick
Charline Van Snick komt morgen op de Europese Spelen in Bakoe al meteen in actie op de eerste dag van het judotoernooi. In de klasse tot 48 kg geldt ze als een grote kandidaat op eremetaal.

"Ik heb nooit gezegd dat ik op een bepaalde medaille mik. Ik ben wel naar hier gekomen om iedereen te verslaan, alles te geven en dan zien we wel. Natuurlijk ben ik op papier de favoriet. Op de GP van Düsseldorf (in februari) vloerde ik de wereldkampioenen van 2014 (de Japanse Kondo) en 2013 (de Mongoolse Munkhbat). Kondo was al een aantal toernooien ongeslagen", zegt Van Snick in aanloop naar de competitie, die voor de judoka's tegelijk geldt als Europees kampioenschap.

De bronzen medaille van Londen 2012, die sinds haar cocaïnezaak in Parijs woont, zegt fysiek en mentaal in topconditie te zijn. "Maar het is de vorm van de dag die bepalend is. Je moet er staan op dé dag. Natuurlijk speelt de loting ook een rol. Maar om te winnen, moet je toch iedereen kloppen."

Met veterane Ilse Heylen, 38 inmiddels, komt donderdag nog een tweede olympische medaillewinnares (brons in Athene 2004) op de tatami in Bakoe. In de categorie tot 52 kg droomt ze van een tweede Europese titel (na 2005). Met ook nog een zilveren (2004) en vier bronzen medailles (2006, 2007, 2009 en 2010) telt Heylen al zes EK-medailles op haar palmares.

Twee Belgische mannen vechten morgen in Bakoe. In de klasse tot 66 kg is het D-day voor Jasper Lefevere (34e in de wereld en 18e in Europa) en Kenneth Van Gansbeke (IJF 48 en EJU 24).