Charline Van Snick: "Goud is mijn enige ambitie in Rio"

PHOTO_NEWS
In 2012 haalde Charline Van Snick brons op de Olympische Spelen in Londen. Volgende zomer in het Braziliaanse Rio de Janeiro is de lichtgewichtjudoka alleen tevreden met goud. Dat vertelde ze woensdag op het Canarische eiland Lanzarote, waar het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) haar jaarlijkse stage voor olympische atleten houdt.

"Goud is mijn enige ambitie, dat is duidelijk. In vergelijking met drie jaar geleden ben ik sterker. Ik sta nu met meer vertrouwen op de mat. Ik heb ook alle toppers al verslagen. Alleen de Japanse (Haruna) Hasami kon ik nog niet vloeren. Maar de situaties zijn eigenlijk moeilijk te vergelijken. Ik heb ondertussen veel meegemaakt, ben wijzer geworden."

Van Snick doelt onder meer op haar onverkwikkelijke cocaïnezaak, waarin ze zou zijn geflikt door haar ex-coach. Vorig jaar werd ze na een procedureslag door het Internationaal Sporttribunaal TAS vrijgesproken. Eind juni volgde dan de ultieme sportieve revanche toen ze de Europese titel pakte in Bakoe.  "Ik heb een heel mooi seizoen achter de rug", zegt de 25-jarige Luikse, die opnieuw een vaste waarde is in de top tien van de wereldranking. "Alleen is het jammer dat ik mijn WK heb gemist. Dat doet nog pijn." Twee maanden na haar Europese triomf eindigde voor Van Snick het WK in Astana al in de derde ronde. Ze verloor van de Argentijnse topper Paula Pareto.

Van Snick overweegt overigens na de Spelen van gewichtscategorie te veranderen. Nu kampt ze in de min 48 kg, de laagste klasse. "Het kost me een maand om op mijn competitiegewicht te komen. Het is echt niet gemakkelijk. Mijn lichaam is in vergelijking met vroeger veranderd, gespierder geworden." Over de stage in Lanzarote heeft Van Snick niets dan lovende woorden. "Ik hou ervan hier te zijn. Je kan hier vrijuit babbelen met andere sporters, je traint met elkaar, deelt ervaringen. De sfeer is hier erg motiverend."