Charlie Sifford, eerste Afro-Amerikaan op PGA Tour, is overleden

AP
Charlie Sifford, de eerste zwarte golfer op de PGA Tour en mentor van Tiger Woods, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de PGA woensdag bekend.

Sifford werd in 1961 de eerste zwarte golfer in PGA-wedstrijden toen er een einde kwam aan het enkel aan blanken voorbehouden lidmaatschap. Op zijn palmares prijken twee PGA-titels. In 2004 werd Sifford opgenomen in de World Golf Hall of Fame.

Golfster Tiger Woods beschouwde Sifford als de wegbereider van zijn eigen carrière en noemde hem "de grootvader die ik nooit gehad heb". "Verschrikkelijk verlies voor de sport en voor mezelf", tweette Woods. "Mijn grootvader is heengegaan. We verliezen een moedig en respectabel man. Ik zal je missen, Charlie."

Ook Barack Obama betuigd eer aan de golfpionier. De Amerikaanse president overhandigde Sifford afgelopen november de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven in de VS. "Charlie was de eerste Afro-Amerikaan die een kaart voor de PGA Tour kreeg. Hij werd vaak geconfronteerd met vernedering en onrechtvaardigheid, zelfs wanneer hij in competitie aantrad. Hij baande het pad voor toekomstige generaties atleten in Amerika", zo klonk het in een persbericht van het Witte Huis.

AP