Caster Semenya over testosteronregels: “IAAF heeft mij gebruikt als laboratoriumrat”

Photo News
Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft de details van zijn beslissing vrijgegeven, waarin het de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) gelijk gaf in het opleggen van testosterongrenzen aan atletes. Caster Semenya, de bekendste van de getroffen atletes, kwam op haar beurt met een mededeling naar aanleiding van de beslissing. "De IAAF heeft mij als een laboratoriumrat gebruikt", klinkt het onomwonden.

Het TAS kwam naar buiten met een document van 163 pagina's. Het gaat om de volledige argumentatie, beslissing en motivering in de zaak-Semenya, uitgezonderd persoonlijke details. De bedoeling van het sporttribunaal is om inzicht te verschaffen in een complex dossier. Zowel de IAAF als Semenya gaven hun toestemming voor de publicatie en feliciteerden het tribunaal zelfs voor zijn openheid. De Zuid-Afrikaanse blijft het wel oneens met de beslissing van het TAS en voelt zich zelfs misbruikt in de periode vóór het instellen van de testosteronregels.

"De IAAF heeft mij gebruikt als laboratoriumrat om uit te dokteren welke impact de behandeling die ze mij lieten ondergaan had op mijn testosteronniveau", klinkt het scherp. "Hoewel ik mij constant ziek voelde toen ik de hormonale behandeling kreeg, wil de IAAF de regels nu aan iedereen opleggen zonder de implicaties te kennen. Ik zal niet toelaten dat de IAAF mij en mijn lichaam nog een tweede keer gebruikt."

Uit de publicatie van het TAS blijkt ook dat de IAAF vrouwen met een te hoge testosteronwaarde "biologisch als man" beschouwt. Een stellingname die veel reactie uitlokt, maar de atletiekfederatie verdedigde zich meteen in een mededeling. "De vrouwencategorie op iets anders dan biologie baseren, zou vernietigend zijn voor die categorie en bovendien veel meisjes tegenhouden om na de puberteit nog in competitie uit te komen", luidt het. "Onze nieuwe reglementen zijn noodzakelijk, redelijk en beschermend.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  De enige eerlijke oplossing is een derde groep aanmaken.

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Gaat men hierover blijven zeuren??? Doe de chromosomentest en het is overduidelijk: man of vrouw. Maakt zij meer testosteron aan dan normaal?? En dan??? Natuurlijke afwijkingen bestaan nu eenmaal. Zowel fysisch als psychisch. Merckx zal ook wel iets speciaals natuurlijk lichamelijk gehad hebben... Zij kan er niets aan doen, dus laat ze gerust, en maak er geen proefkonijn van.

 • IVAN DE SMEDT

  toen ze al eens een verplichte hormonenbehandeling onderging,daalden haar prestaties zienderogen,wat bewijst,dat ze zonder behandeling er een enorm voordeel op na houdt.men heeft ook de plicht de sport eerlijk te houden

 • stefan crama

  Om het voortbestaan van vrouwensport op hoog niveau te behouden moet je maatregelen nemen die enkelingen riskeren te kelderen. Laten we eerlijk zijn, die vrouw is lichamelijk voor driekwart een man.

 • Lucas Theophiel

  Mannen en vrouwen allemaal samen in competitie, geen problemen meer???