Caster Semenya duikt in Doha voor het eerst onder vier minuten op 1.500 meter

Photo News
Caster Semenya heeft de 1.500 meter gewonnen op de eerste Diamond League-meeting van het seizoen in het Qatarese Doha. De Zuid-Afrikaanse ging met 3'59"92 voor het eerst onder de vier minuten en zette zo de beste wereldjaarprestatie neer.

Semenya, die ook het Zuid-Afrikaanse record scherper stelde, haalde het voor de Keniaanse Nelly Jepkosgei, die in 4'00"99 over de finish liep. Door de nieuwe regels over testosteronwaarden van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) staat Semenya volgend seizoen voor een lastige keuze: ingrijpende, testosteronverlagende medicatie nemen of bij de mannen lopen. Over die nieuwe regels was de laatste weken heel wat commotie, maar de prestaties van de Zuid-Afrikaanse lijden er blijkbaar niet onder.

Ook op de 400 meter bij de mannen ging het hard in Qatar. Steven Gardiner uit de Bahama's zette met 43"87 een beste wereldjaarprestatie en een meetingrecord neer. In het discuswerpen verbeterde de Kroatische Sandra Perkovic het Diamond League-record, door 71m38 te werpen.

AFP

De Qatarees Abderrahman Samba was ook één van de uitblinkers in Doha. Samba won de 400 meter horden in 47"57, een Diamond League-record en zelfs de snelste chrono in acht jaar tijd. Ook in het hoogspringen blonk er een Qatarees uit: Mutaz Barshim ging over 2m40, een beste wereldjaarpresatie.

Op de 100 meter bij de vrouwen was de start van Dafne Schippers niet om over naar huis te schrijven. De Nederlandse moest vrede nemen met een zesde plaats in 11"03. De Ivoriaanse Marie-José Ta Lou won in een beste wereldjaarprestatie van 10"85, voor de Nigeriaanse Blessing Okagbare (10"90) en de Jamaicaanse olympische kampioene Elaine Thompson (10"93). Een beste wereldjaarprestatie was er ook voor de Keniaanse Caroline Kipkirui op de 3.000 meter. Ze snelde naar 8'29"05.

In het hinkstapspringen klopte de Cubaan Pedro Pablo Pichiardo zijn grote Amerikaanse rivaal Christian Taylor. Pichiardo sprong naar een beste wereldjaarprestatie van 17m95, Taylor kwam tot 17m81. Ook in het speerwerpen was er strijd op het scherpst van de snee. Voor het eerst gingen drie atleten in één competitie boven de 90 meter, en het waren zowaar drie landgenoten. Thomas Röhler haalde het met 91m78, voor zijn Duitse collega's Johannes Vetter (91m56) en Andres Hofmann (90m08).

Meetingrecords waren er tot slot voor de Amerikaanse Sandi Morris in het polsstokspringen met 4m84 en haar landgenoot Noah Lyles op de 200 meter met 19"83.

Dafne Schippers (tweede van links) moest vrede nemen met de zesde plaats op de 100 meter.
REUTERS Dafne Schippers (tweede van links) moest vrede nemen met de zesde plaats op de 100 meter.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • max dohle

    Bij de mannen lopen? Wat een vreemde opmerking in dit stuk. Als je jezelf als vrouw beschouwt. Bovendien heeft ze bij de mannen een achterstand van ongeveer 100 meter.