Casse in de bloemetjes - Derwael gaat op Europese Spelen voor moeilijkere oefening: “Stilstaan is achteruitgaan”

Nina Derwael.
BELGA Nina Derwael.

Bokser Ziad El Mohor gaat eruit in kwartfinales en grijpt naast medailles

Ziad El Mohor is uitgeschakeld in de kwartfinales van het bokstoernooi bij de lichtzwaargewichten (-81kg) op de Europese Spelen in Minsk. Hij ging met 5-0 onderuit tegen Loren Alfonso Dominguez uit Azerbeidzjan en grijpt dus naast de medailles.

In het boksen zijn er geen kleine finales, en dus had een plaats in de halve finales volstaan voor eremetaal voor El Mohor. Daar slaagde hij echter niet in. De teller van de Belgische delegatie blijft zo staan op drie gouden medailles, één zilveren en één bronzen.

“Hier eindigt mijn medailledroom, het is triest”, reageerde een ontgoochelde El Mohor. “Voor aanvang verwachtte ik mij niet aan een medaille, maar als je zo dichtbij komt, wil je dat eremetaal toch proeven.” Tegen Dominguez kwam onze landgenoot nooit in de buurt van de zege. “Hij was veel sneller met zijn tegenaanvallen. Ik denk dat de techniek vandaag het verschil heeft gemaakt.” 

BELGA

Badmintonster Lianne Tan staat in achtste finales 

Lianne Tan (BWF 51) heeft zich geplaatst voor de achtste finales in het badminton op de Europese Spelen in Minsk. Ze werd in haar laatste groepswedstrijd nooit in de problemen gebracht door de Cypriotische Eleni Christodoulou (BWF 679) en won met 21-8 en 21-18 na 26 minuten.

Met twee zeges en één nederlaag eindigt Tan, tienvoudig Belgisch kampioene, op de tweede plaats in groep D. “De achtste finales halen was het doel hier. We zullen zien tegen wie ik uitkom”, vertelde Tan na afloop van haar laatste poulewedstrijd. Bij de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe won onze landgenote nog zilver.

Tan is tevreden met het niveau dat ze tot nu toe al liet zien. “Ik heb al goed gespeeld hier en heb mij dan ook twee maanden voorbereid om hier een hoog niveau te halen. Na mijn medaille bij de vorige editie zijn de Europese Spelen toch wat speciaal voor mij. Toen reisde ik zonder verwachtingen af, maar nu leg ik de lat hoger. Ik wil echt op het podium eindigen.”

De concurrentie voor Tan in Minsk is niet mis. “De volledige Europese top is present. Elke wedstrijd is felbevochten, dus ik blik niet te ver vooruit. Ik ben geen topfavoriete.” Ze steeg de afgelopen maanden wel van 115 naar 51 op de wereldranking, mede door een opgedreven trainingsintensiteit. “Toen ik nog studeerde was het moeilijk, dus het lijkt me logisch dat ik progressie heb gemaakt. Tegenwoordig heb ik alles wat ik nodig heb, inclusief trainer en physical coach.” 

BELGA

Casse in de bloemetjes bij terugkeer

Matthias Casse is bij zijn terugkeer van de Europese Spelen in Minsk in de bloemetjes gezet op de luchthaven van Charleroi. De judoka veroverde de gouden medaille in de klasse tot 81kg en kroonde zich daarmee ook meteen tot Europees kampioen. Zijn trotse ouders stonden hem deze ochtend dan ook op te wachten bij z’n terugkomst. 

© Bart Leye
© Bart Leye

Nina Derwael heeft WK-vorm nog niet beet

Wereldkampioene Nina Derwael is een van Belgiës speerpunten op de Europese Spelen in Minsk. De topvorm is er evenwel nog niet. Die bewaart de gymnaste voor het WK in Stuttgart (4-13 oktober), waar ze haar titel aan de brug met ongelijke leggers wil verlengen.

“Momenteel heb ik nog niet het niveau dat ik wil bereiken op het WK. Mijn progressie gaat de goede kant op, week na week”, zegt de 19-jarige Limburgse, die in Minsk alleen aan de brug en de balk turnt. De allroundcompetitie laat ze links liggen. Enkele weken geleden blesseerde ze haar enkel en Derwael wil geen risico’s nemen.

Derwael.
BELGA Derwael.

In Wit-Rusland turnt Derwael haar vernieuwde oefening, met een (hogere) moeilijkheidsgraad van 6,70. “Ik beheers de oefening voor 90%”, aldus de Truiense, die benadrukt dat vernieuwen een noodzaak is om aan de top te blijven. “Alle meisjes evolueren. Ik kan het mij niet veroorloven een oefening te blijven turnen die ik beheers. Zegt men niet dat stilstaan achteruitgaan betekent?”

Derwael mocht drie jaar geleden op de Spelen in Rio al eens proeven van de sfeer in een atletendorp. Toen was ze pas 16. “Het is altijd iets speciaals. Deel uitmaken van een team en al die sporters samen zien, dat motiveert.”

Derwael komt morgen een eerste keer in actie tijdens de kwalificaties in de Minsk Arena, net als Senna Deriks en Jimmy Verbaeys. De finales allround worden zaterdag georganiseerd, zondag zijn de toestelfinales.

Jaques en Vandenhoucke uitgeschakeld

Lise Jaques en Flore Vandenhoucke zijn op de Europese Spelen in Minsk uitgeschakeld in de groepsfase van het vrouwen dubbel in het badminton. De Belgen, 63ste op de ranking, verloren hun derde groepsmatch met 21-13 en 21-14 van de Letten Helina Ruutel en Kati-Kreet Marran (BWF 64). 

Maandag wonnen de Belgen met 21-10, 21-11 van thuisspeelsters Anastasiya Cherniavskaya en Alesia Zaitsava (BWF 143), gisteren gingen ze met 21-16, 21-11 onderuit tegen de Françaises Emilie Lefel en Anne Tran (BWF 27). 

Om door te stoten naar de kwartfinales, moesten de Belgen in de top twee eindigen.

Lise Jaques en Flore Vandenhoucke.
BELGA Lise Jaques en Flore Vandenhoucke.

Moreels verlaat Minsk met drie nederlagen

Maxime Moreels (BWF 95) heeft zijn Europese Spelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk niet met een zege kunnen afsluiten. De Belgische badmintonner was gisteren na twee nederlagen op rij in groep B al zeker van de uitschakeling en verloor vandaag ook zijn derde partij: tegen de Kroaat Zvonimir Durkinjak (BWF 121) ging hij met 2-1 (26-24, 19-21, 21-18) onderuit.

“Nochtans had ik de wedstrijd in handen”, vertelde Moreels achteraf. “Mentaal was het lastig, ik had moeite om mijn emoties onder controle te houden.”

Zijn beste wedstrijd was die van gisteren tegen de Deen Anders Antonsen, de nummer dertien van de wereld. “Daarin was ik echt op m’n best. In de overige twee wedstrijden kon ik me niet rustig genoeg houden om de juiste tactiek toe te passen.”

Maxime Moreels.
BELGA Maxime Moreels.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.