Caddie sterft op fairway, maar toernooi gaat gewoon door

REUTERS
"The show must go on", ook na de fatale hartaanval op het negende hole van Ian MacGregor, de 52-jarige Zimbabwaanse caddie van de Schotse golfer Alastair Forsyth. De Portugese toernooiorganisatie van de Madeira Island Open besloot om de tweede en laatste ronde toch af te maken, wat hen op zware kritiek kwam te staan.

Een onwezenlijk beeld was het daar op Santo da Serra golfbaan in Machico. Een aangeslagen Forsyth moest toekijken hoe bij zijn caddie enkel de dood kon worden vastgesteld. Elke reanimatiepoging draaide op niets uit. Meteen na de noodlottige gebeurtenis werd een spoedvergadering gehouden, waarin beslist werd om het toernooi toch af te werken. Een minuut stilte en vervolgens terug afslaan. Forsyth zelf had naar eigen zeggen het laatste woord: spelen of niet. "Ik koos voor optie één omdat 'Mac' dat zo zou gewild hebben."

"Waar is het respect?"
Een kaakslag vonden heel wat (top)golfers. Zo sprak de Franse golfer Jean-Baptiste Gonnet schande over de organisatie. "Respect bestaat niet meer. Hoe kan je in godsnaam nog over hole negen wandelen?" De Spanjaard Pablo Larrazabal trad zijn concullega bij. "Het leven is belangrijker dan golf."

De zege ging uiteindelijk naar de Engelse golfer Daniel Brooks, diens eerste titel op de Europese Tour. De 25-jarige Limburger Christopher Mivis werd eerste Belg op een twaalfde plek. Door de hardnekkige mist moest het evenement op het doorgaans zo zonnige bloemeneiland trouwens worden ingekort tot slechts 36 holes.

REUTERS
REUTERS
GETTY
REUTERS