Bondscoach Casteels na afstraffing tegen Letland: "Nog steeds het gevoel dat we ons gaan kwalificeren voor achtste finales"

afp
De Belgian Lions verloren gisteren zwaar van Letland (92-64). Maar dat heeft het geloof in eigen kunnen niet aangetast. Bondscoach Eddy Casteels was duidelijk tijdens een persmoment in het Hiltonhotel van de Lions in Istanboel. "Er is niks veranderd na het verlies tegen Letland. We hebben nog steeds het gevoel dat we ons gaan kwalificeren voor de achtste finales."

Iedereen weet wat daarvoor moet gebeuren: de verdediging aanscherpen. Kapitein Jonathan Tabu: "We deden defensief dingen verkeerd in de vorige matchen en dat betalen we cash. Hier moeten we echt over praten." Sam Van Rossom legt uit: "Zowel tegen de Britten als tegen de Letten incasseren we 90 punten en dan wordt het echt moeilijk om een wedstrijd te winnen. We moeten agressiever voor de dag komen en zo onze defensieve intensiteit verhogen. Op training werken we daar nu aan en we gaan dat verbeteren."

Assistent-coach Roel Moors beaamt: "Heel intensief gaan we niet trainen op deze rustdag, maar we gaan wel een aantal zaken op orde zetten. Tot hiertoe hebben we iets te veel gerekend op onze offensieve kracht. Tegen een ploeg als Groot-Brittannië geraak je daarmee weg, maar tegen een ploeg krijgers zoals Letland is het in elkaar gevallen. Dat zal in de laatste drie matchen niet anders zijn. Als we defensief geen extra intensiteit gaan brengen, dan zullen we tekortkomen."

Twee ploegen blijven achter, vier gaan er straks door. De Belgen mikken erop dat de Britten en de Turken zich niet zullen kwalificeren. De Lions richten dus vanaf nu hun pijlen op de Turken. Manager Jacques Stas erkent dat dat de belangrijkste match wordt. "Dinsdag spelen we tegen twaalf spelers, 11.000 supporters in het publiek en drie scheidsrechters. Het zal er heel hevig aan toegaan."

Jonathan Tabu.
belga Jonathan Tabu.

Casteels: "Investeren in toekomst"

Het volgende EK is pas over vier jaar. Het zou dus best kunnen dat kapitein Jonathan Tabu (31) of Axel Hervelle (34) er dan niet meer gaan bij zijn. En de aflossing moet nu in gang worden gezet. Bondscoach Casteels is zich daarvan bewust: "Voor ons is Manu Lecomte (22) erg belangrijk", aldus Casteels. "Die jongen moet onze toekomst zijn. Je moet daarin durven te investeren. Ik ben uiteraard aan het proberen hier op het EK resultaten te halen en te winnen, maar ik ben hier ook aan het investeren in de toekomst."

Meest in het oog springend in die context is de recente progressie van de 21-jarige Ismaël Bako. Hij speelde zaterdag zijn allereerste minuten op een EK. Zes punten kon hij scoren in acht minuten. Eerder liet hij ook al in de oefeninterland van de Belgen in Vorst Nationaal tegen Spanje zien dat hij de laatste maanden veel vooruitgang boekte.

Casteels: "Dat is de reden waarom hij hier is. Het is soms moeilijk en hard voor hem: 'Ismaëlleke' Bako (2m08) tegenover NBA-spelers Kristaps Porzingis (2m21), Boban Marjanovic (2m21) en Timofey Mozgov (2m16), maar elke minuut die hij krijgt, heeft hij goed ingevuld. Nu moet hij de lat nog hoger leggen."

"Ik ben op een korte tijd heel hard geëvolueerd", stelt Ismaël Bako zelf vast op het terras van het Hiltonhotel in Istanboel. "Achteraf bekeken ben ik misschien één jaar te lang bij Leuven geweest." Bako speelt volgend seizoen bij Antwerp Giants. "In Leuven hebben ze daar echt goed hun best gedaan, maar ik ging niet meer vooruit. Hier leer ik wel heel veel bij. Coach Casteels heeft het vaak op mij gemunt, maar ik vind dat positief. Dat laat zien dat hij in mij gelooft. Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid."

belga
photo_news
photo_newsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.