Bommen, vlammen en mankini's in Tough Guy Race

Sneeuwstormen hebben de jaarlijkse 'Tough Guy Race' in het Engelse Staffordshire - algemeen beschouwd als de zwaarste wedstrijd ter wereld - nog onmenselijker gemaakt. Liefst 5.000 taaie deelnemers trotseerden de winterkou en kropen door de modder en vlammen, terwijl ze op het 13 km lange hindernissenparkoers ook rookbommen en - elektrisch geladen - prikkeldraad moesten ontwijken. Eentje wilde wel heel stoer doen en trad (wellicht als Borat-imitator) aan in een mankini. Zot zijn doet geen zeer...

Killing Fields
Het beenharde parkoers is uitgetekend door ex-militair Billy Wilson, die de 'Tough Guy Race' sinds 1986 organiseert. Het vreselijke winterweer had het anders al zo zware parkoers herschapen in een enorme modderpoel. Bijzonder gevreesd waren de 'Fear Tunnels' waarbij de deelnemers in een vuile gracht door ijskoud water en riolen moesten duiken. Dan volgen nog 'The Killing Fields', 's werelds langste en grootste hindernissenpiste (zoals bij het leger).

Eigen schuld
"Ben je taai genoeg?", is de uitdagende vraag die de deelnemers krijgen bij de inschrijving. Ze moeten een disclaimer ondertekenen waarin ze bevestigen dat het hun eigen verdomde schuld is dat ze willen deelnemen. "Er waren heel wat gebroken benen, maar de Tough Guy Race heeft nog nooit een dode geëist", meldt het officiële verslag. Nog dit: het inschrijvingsgeld gaat naar een goed doel.(hlnsydney/kh)

Goesting gekregen om deel te nemen? Surf naar deze website

Hieronder nog een paar voorproefjes met foto's van deze editie en een filmpje van die van vorig jaar.