Boksheld Manny Pacquiao zo goed als zeker senator

EPA
Achtvoudig wereldkampioen boksen Manny Pacquiao is bij de verkiezingen op de Filipijnen zo goed als zeker verkozen in de senaat. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsresultaten.

Met 91 procent van de stemmen geteld, staat Pacquiao al op een tussentotaal van 14,94 miljoen stemmen, ruim voldoende om een zitje in de senaat te bemachtigen. De in armoede opgegroeide Pacquiao wierp zich tijdens de verkiezingscampagne op als een vertegenwoordiger van de armen. Daarnaast beloofde de ex-bokser sportprojecten op poten te zullen zetten in de volkswijken. De 37-jarige Pacquiao trok zich in april terug uit de bokswereld, na een laatste overwinning op de Amerikaan Tim Bradley.

Volksheld
In de Filipijnen is Pacquiao een echte volksheld. Naast bokskampioen is hij ook zanger, basketbalspeler -en trainer, en een fervent evangelist. Hij krijgt echter ook veel kritiek: in februari van dit jaar zette zijn sponsor Nike de samenwerking met Pacquaio nog stop nadat hij homoseksuelen 'erger dan dieren' had genoemd. De ex-bokser is al enige tijd politiek actief. Hij was al twee mandaten lang parlementslid en verklaarde eerder dit jaar nog dat hij ervan droomt ooit president van zijn land te worden.

Maandag werden op de Zuidoost-Aziatische archipel verkiezingen gehouden. De populistische kandidaat Rodrigo Duterte wordt zo goed als zeker de nieuwe president. Zijn belangrijkste tegenstander, Mar Roxas, heeft zijn nederlaag al toegegeven.