BMX-renner Verhoeven sneuvelt op EK en eert dorpsgenoot Broeckx - Ook Vanhoof als sportief uithangbord van het Belgische leger uitgeschakeld

BELGA
Met een vijfde plek voor renner Mathijs Verhoeven en een crash voor Ruben Gommers zijn de Belgische mannen in de achtste finale van de BMX-competitie op het EK uitgeschakeld. “Jammer, ik was graag doorgegaan”, zegt Verhoeven, die in zijn achterhoofd ook voor Stig Broeckx koerst. “Hij is mijn dorpsgenoot. Als ik even een minder moment heb, denk ik aan Stig en zijn wilskracht.” 

Verhoeven draagt op dit EK een armbandje met ‘Fight for Stig.’ Zijn verhaal – hoe Stig Broeckx in 2016 na een val in de Ronde van België in een diepe coma verzeilde en met enorm veel wilskracht revalideerde en terugvocht – vindt Verhoeven een inspiratie. Als dorpsgenoten van Dessel kennen ze elkaar ook: “Ik kende hem van vroeger en we zien elkaar of praten soms. Vorige week zijn we nog iets gaan drinken. Ik ben er zeker dat hij naar mijn competitie gekeken heeft, want hij stuurde me gisteren nog een berichtje waar hij de BMX live kon zien." 

"Hij is een topkerel. Hij komt van nul, en als je ziet waar hij nu staat – dat is niet normaal. Veel mensen hebben Eden Hazard of Thibaut Courtois als hun idool, voor mij is dat Stig Broeckx. Als ik even een minder moment heb, denk ik aan hem.”

Mathijs Verhoeven.
BELGA Mathijs Verhoeven.

Op het EK kon Verhoeven helaas zijn ambitie niet waarmaken. Hij strandde met een vijfde plek in de achtste finales. “De start op de buitenbaan heeft mij de das omgedaan. Ze vielen voor mij. Maar ik had meer naar voren moeten zitten. De vierde plaats was mogelijk. Jammer, ik was graag doorgegaan. Ik moet nog werken aan mijn parcours-snelheid. Ik kwam naar hier om Europees kampioen te worden, maar BMX is een harde sport. Je wordt afgerekend op fouten.”

Ook Ruben Gommers redde het niet in de achtste finale. Hij kwam ten val, ook wel eigen aan de BMX-sport. Met een gehavend shirt deed hij het verhaal van zijn crash. “Er kwam een renner onderdoor, en ik zat geblokkeerd. Ik kon niet remmen of stoppen, en ben dan tegen een blok geknald. De fiets was kapot, dus ik kon niet verder.”

RV

Tussen neus en lippen door vroegen we Gommers wat hij zoal gebroken had in zijn jonge BMX-carrière? Zijn laconiek antwoord: “Oh, ik heb al drie keer mijn sleutelbeen gebroken, de laatste keer nog op het EK in Zolder. Ze hebben er een plaat met tien bouten ingestoken. Eerst was het een plaat met zes bouten, maar dat zat niet goed. Een keer heb ik ook al mijn heup uit de kom gereden. Daar steken ook twee bouten in. Elke keer als ik val, denk ik: ‘Nu is het genoeg geweest. Maar als ik dan in het ziekenhuis lig, wil ik al zo snel mogelijk weer BMX’en (lacht). Het is een passie die ik al vanaf mijn vier en een half jaar doe. Ik moet nog wat groeien om grote medailles te halen, maar dromen van medailles doe ik al.”

Vanhoof mist finale na knalstart

Met de zesde plek in haar halve finale reed Elke Vanhoof erg ontgoocheld over de streep: de medaillekans is voorbij: “Ik had na mijn blessure echt gepiekt op dit EK. Vanaf volgend seizoen telt vooral de kwalificatie voor Tokio 2020.

Nochtans was haar start in de halve finales van het EK in Glasgow veelbelovend, ze leek zelfs even aan de leiding te liggen: “Ik had zelf gekozen voor de buitenbaan, die wat meer safe is omdat er dan niemand links van mij staat. Ik had ook kunnen kiezen om in het midden tussen Simone Christensen en de andere toppers te gaan staan, maar dat is praat achteraf. Ik had een knalstart, dat is positief omdat ik hard aan mijn start werk. Maar ik kwam op de eerste berg al in de clinch met Merel Smulders. We zijn nog safe geland, maar ik kon niet snel genoeg naar binnen sturen. Op de bocht kwamen rensters voor mij, ze duwden mij naar het ‘mannenstuk’ waardoor ik moest remmen. Eer ik terugkwam was iedereen weg en moest ik achtervolgen. Het was afgelopen, niks aan te doen.”

Photo News

Vanhoof kan haar collectie EK-medailles die ze al heeft in Glasgow dus niet aanvullen: “Dat maakt het was heel zuur. Ik was zo ontgoocheld dat ik de media eerst gewoon voorbij reed, ik moest dit eerst even verwerken en relativeren.”

Toch een verzachtende omstandigheid. Vanhoof kan pas enkele weken volop trainen na blessureleed. Bij een valpartij in de tweede wereldbekerwedstrijd brak ze haar sleutelbeen en moest twee maanden revalideren. Daarna kreeg ze last van tendinitis aan de elleboog. Vier wereldbekerwedstrijden en het WK moest ze laten schieten, zodat het EK het grote hoofddoel was voor dit jaar. Dit seizoen rijdt ze nog twee WB-wedstrijden, vanaf 2017 ligt haar focus op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.

BELGA

In Rio 2016 was ze er ook al bij. Vanhoof behaalde toen een knappe zesde plek en hoopt in Tokio nog beter te doen als sportief uithangbord van het Belgische leger. Ze rijdt in dienst van het Belgische leger bij Topsport. Ze wijst naar het embleem van Belgian Defence Top Sport op haar wielertruitje: “Op de Spelen in Tokio wil ik weer mijn land ‘verdedigen’. Ik zit al sinds 2014 bij Defensie. Ik heb daar wel mijn opleiding van enkele weken genoten: leren schieten, marcheren tentje slapen en 'puttekes' graven. Ik moet nu nog een keer per week in het leger zijn voor wat papierwerk, maar ik kan me volledig op mijn sportieve plicht focussen. Als ik moet schieten, kruip ik liever onder een steen. (lacht) Laat mij maar liever een sportief boegbeeld zijn.” 

BELGA

Brit Evans gaat met goud aan de haal, ook Nederlandse Smulders wint

De Brit Kyle Evans en de Nederlandse Laura Smulders hebben trouwens het goed veroverd. Evans tekende in de finale voor 34.715, en hield daarmee zijn land- en bijna-voornaamgenoot Kye Whyte (35.372) achter zich. De Fransman Sylvain André (35.458) vervolledigde het podium. Bij de vrouwen klokte Smulders 38.700. De Deense Simone Christensen (38.965) en de Russin Yaroslava Bondarenko (40.067) volgden. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Wouters

  Jan houdt de tellerstand van Nederland goed bij. En dat voor een Duitser.

 • Jan Jansen

  Nederland nu 14 gouden medailles!

 • Jan Willems

  Dat is dus weer Nederland, die zijn ook goed in de BMX al stelden ze bij de mannen zwaar teleur, bij de vrouwen wel EK met Laura Smulders.

 • patrick morel

  Als je onze fietspaden bekijkt zou je toch verwachten dat we goed zijn mountainbike en BMX.