Beste speelster van WNBA-finals, maar salaris van Meesseman is habbekrats tegenover dat van NBA-sterren

Meesseman in actie tijdens de NBA-finals.
AFP Meesseman in actie tijdens de NBA-finals.

Laat het even bezinken. Emma Meesseman is verkozen tot MVP van de finale van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie. Een straffe prestatie, zeker omdat er liefst negen speelsters zijn die meer verdienen dan Meesseman in de WNBA. Onze landgenote ziet jaarlijks 117.500 dollar (ruim 106.000 euro) op haar bankrekening verschrijnen, in het geval van grootverdienster Jewell Loyd (Seattle Storm) is dat 119.500 dollar (ruim 108.133 euro). Geen verkeerd bedrag, maar in vergelijking met wat de NBA-sterren verdienen is het een habbekrats.

Meesseman werd dus MVP van de WNBA-finals en Kawhi Leonard werd verkozen tot MVP van de NBA-finals. Maar het jaarsalaris dat Leonard opstrijkt is van een totaal andere orde. De 28-jarige Amerikaan kon bij de Toronto Raptors rekenen op een jaarloon van 23, 11 miljoen dollar. Daarmee bekleedde Leonard vorig seizoen wel pas plaats 35 (!) op de lijst der grootverdieners. Op kop stond Stephen Curry van de Golden State Warriors met een jaarsalaris van bijna 37,5 miljoen dollar. 

Kawhi Leonard, nu in het shirt van de LA Clippers.
AFP Kawhi Leonard, nu in het shirt van de LA Clippers.

“Washington krijgt één miljoen en moet dat dan verdelen”

In een interview met onze krant had Meesseman het ook over haar verloning. Het loon van de WNBA-speelsters is een thema dat erg leeft, de cao is opgezegd. “De speler die het minst speelt in de NBA verdient op zijn eentje méér dan alle speelsters van de Mystics samen”, maakt Meesseman zelf de vergelijking. “Washington krijgt één miljoen en moet dat dan verdelen: dat is het principe. Er is nu een heel team van advocaten aangesteld om de volgende cao te onderhandelen. Ik ben benieuwd wat er uit de bus zal komen en waar ze het geld gaan halen.”

“Het zou al veel oplossen mochten NBA-spelers met een miljoenencontract daar een klein stukje van afstaan aan de WNBA”, gaat Meesseman voort. “Of als de NBA-clubs één miljoen van hun totale budget zouden geven.” Kim Mestdagh komt zelfs niet in de buurt van het loon van Meesseman. Mestdagh krijgt als rookie 41.965 dollar per jaar. “Het is hier magertjes voor de vrouwen, hoor. Het zou al veel oplossen mochten NBA-spelers met een miljoenencontract daar een klein stukje van afstaan aan de WNBA. Of als de NBA-clubs één miljoen van hun totale budget zouden geven.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ilja Berukof

  Maar toch nog altijd meer dan 4 keer wat een normale mens verdient. Het probleem is niet dat zij te weinig verdienen: het probleem is dat de mannen VEEL te veel verdienen.

 • Tobias Bouten

  Volledig akkoord Jurgen. Ik snap het wel maar eigenlijk vragen vrouwen dat de mannen geld afstaan waar ze geen recht op hebben. Moesten er evenveel mensen geïnteresseerd zijn in vrouwensport als in mannensport zou het loon vanzelf gelijk zijn. Dit is gewoon niet het geval... Het niveau is ook gewoon lager. Of willen we eens de harde werkelijkheid aan het licht laten komen en ploegen gemixt maken of vrouwen tegen mannen laten spelen?

 • Luc Gillis

  Ja , waarom niet naar een meer evenwichtige herverdeling gaan tussen NBA en WNBA ? De vraag is natuurlijk wat de "businesswereld" daar van denkt want het gaatt uiteindelijk altijd en overal over money money money . Luc Gillis

 • Jan Hendrickx

  NBA genereert dan ook meer geld dan de WNBA?....

 • Jurgen Van Den Bergh

  Het is de wet van vraag en aanbod. Hoe meer interesse, des te meer sponsors, en hoe meer je je spelers kunt betalen. Mannen basketbal is véél populairder en daar circuleert dan ook meer geld om uit te delen. Je kunt dus niet zomaar de lonen van mannen-en vrouwensporters gelijk trekken. Omdat het geld er gewoon niet is.