Belgische vrouwen spelen geen rol van betekenis in wegrit, Wit-Russische Amialiusik pakt goud

EPA
De Belgische wielrensters hebben zaterdag op de Europese Spelen in Bakoe niet voor uitschieters kunnen zorgen in de wegrit. De zege was voor de Wit-Russische Alena Amialiusik, Sofie De Vuyst werd met een twaalfde plaats de hoogst geklasseerde landgenote.

De temperaturen liepen hoog op tijdens de wegrit (40° in de zon) en daar hadden de Belgen het knap lastig mee. "Ik was goed, maar had vandaag geen superbenen. Spijtig genoeg kon ik op de kasseien net niet met de besten mee", aldus De Vuyst, die op 5:17 van de winnares over de streep bolde.

Even na De Vuyst finishte Jessie Daams als zestiende. "Dit was niet goed. Je mag zo'n koers van drie uur in zo'n warmte echt niet onderschatten. Ik wist dat ik als het meer dan 30° zou worden niet op mijn beste niveau zou zijn en heb tegen de warmte gevochten door veel te drinken. Helaas bleek dat niet voldoende. Ik was deze ochtend ook bijzonder zenuwachtig, omdat deze Spelen toch een buitengewoon evenement zijn".

De andere drie Belgen kwamen in de laatste groep over de streep, op 13:33 van de winnares. Kelly Druyts werd 43e, Ann-Sophie Duyck 48e en Kaat Hannes 51e en laatste (17 rensters gaven op, nvdr). "Achteraf bleek het parcours toch lastiger dan gedacht en ook de weersomstandigheden zaten niet mee", oordeelde Druyts. "Ik had dan ook nog eens de pech dat ik net op een slecht moment met mechanische problemen moest afrekenen. Ik sukkelde met mijn ketting en verloor veel tijd. Om dan te moeten achtervolgen is heel moeilijk. Ik had al weinig kansen op deze omloop en toen was het helemaal over voor mij. Jammer."

EPA
GETTY

Uitslag van de wegrit voor vrouwen van zaterdag op de Europese Spelen in het Azerbeidzjaanse Bakoe:

1. Alena Amialiusik (WRu) 3u20:36

2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) z.t.

3. Anna van der Breggen (Ned) z.t.

4. Ellen Van Dijk (Ned) op 0:18

5. Rossella Ratto (Ita) 2:01

6. Valentina Scandolara (Ita) 3:41

7. Annemiek van Vleuten (Ned) z.t.

8. Tatiana Antoshina (Rus) 3:42

9. Eugenia Bujak (Pol) 5:17

10. Ganna Solovei (Oek) z.t.

11. Elena Cecchini (Ita)

** 12. Sofie De Vuyst (BEL)

13. Monika Brzezna (Pol)

14. Daniela Reis (Por)

15. Volha Antonava (WRu)

** 16. Jessie Daams (BEL)

17. Elena Kuchinskaya (Rus)

18. Tetiana Riabchenko (Oek)

19. Amy Pieters (Ned)

20. Tatsiana Sharakova (WRu)

...

** 43. Kelly Druyts (BEL) 13:33

** 48. Ann-Sophie Duyck (BEL) z.t.

** 51. Kaat Hannes (BEL)

GETTY
EPA
GETTY