Belgische volleymannen: "Bij eerste vier eindigen zou geweldig zijn"

De Red Dragons krijgen nog steeds de voorkeur.
BELGA De Red Dragons krijgen nog steeds de voorkeur.
Morgen vertrekt de Belgische mannenploeg in het volley naar de Europese Spelen in Bakoe. Kris Tanghe hoopt in Azerbeidzjan op enkele uitschieters maar beseft dat het lastig wordt.

"Van bij het begin van de campagne bij de seniores is gezegd dat we alles in functie beslissen van de Red Dragons (die aan de slag zijn in de World League), en dat is dus ook nu het geval. Libero Jelle Ribbens vervangt de geblesseerde Dennis Deroey. Dat vond Jelle aanvankelijk niet leuk omdat hij de ganse voorbereiding meemaakte met het Bakoe-team, maar trainen met de Red Dragons is ook een goede zaak voor hem. Daardoor krijgt Lowie Stuer dan weer een grote kans om te bewijzen wat hij als libero precies waard is. Ik ben werkelijk benieuwd om te zien hoe hij zich zal kwijten van die taak", weet de bondscoach.

Tanghe heeft er met de Bakoe-ploeg een weekje stage in Tunesië opzitten. "Een heel leerrijke stage, die begon met een mooie 2-2 uitslag. Misschien dat het gastland ons een beetje onderschat had, want de komende dagen bewezen ze over meer ervaring te beschikken en stelden ze ook hun sterkere ploeg op. We kwamen nog maar tot één setwinst. We hebben er wel geleerd om onder druk te spelen en dat was ook de bedoeling. Met de laatste wijzigingen - ook 'Red Dragon' Tomas Rousseaux komt erbij - wordt het natuurlijk weer even aanpassen, maar misschien kunnen we daardoor van een verrassingseffect profiteren in onze eerste match tegen Bulgarije. In de groep zelf zit de sfeer erin. Dit is een evenement met meer dan 5.000 deelnemers, een soort mini-Olympische Spelen met vele sporttakken. Heel speciaal. Ik kan het weten, want ik had het geluk om te kunnen deelnemen aan drie Universiades."

Als doelstelling werd aanvankelijk een plaats in de tweede ronde voorop gesteld of eindigen bij de eerste vier in de poule. Maar misschien moet die doelstelling bijgesteld worden.

"Wij zitten echt wel in de sterkste poule. In de andere reeks hadden we wellicht wel meer winstkansen met Finland, Turkije, Azerbeidzjan, Servië, Polen en Frankrijk. Al blijft het afwachten hoe sterk de concurrentie voor de dag komt in een competitie die samen valt met de World League. Uiteraard laten we geen kans liggen om een match te winnen, maar misschien moeten we onze doelstellingen beperken tot individuele prestaties. Bij de eerste vier eindigen, zou een geweldig resultaat zijn."