Belgische turners verzamelden 79,365 punten op eerste kwalificatiedag

Jimmy Verbaeys
PHOTO_NEWS Jimmy Verbaeys
Jimmy Verbaeys, Gilles Gentges en Luka Van den Keybus hebben hun eerste kwalificatiedag op de Europese Spelen in het Azerbeidzjaanse Bakoe achter de rug. Na drie van de zes onderdelen hebben de Belgen 79,365 punten, waarmee ze op schema liggen om hun beoogde 160 punten te behalen. De andere doelstelling bestaat erin om zich voor een individuele finale te plaatsen. In dat klassement heeft Verbaeys 39,999 punten, Gentges 38,899 en Van den Keybus 37,966.

België trad vandaag in de eerste van in totaal zes subdivisies aan en moet dus nog even wachten om zijn plaats te kennen in het landen- en individuele klassement. De drie Belgen begonnen vandaag op het paard met bogen. Van den Keybus en Verbaeys kwamen ten val, maar aangezien er met de beste twee resultaten rekening gehouden werd en Verbaeys voor een moeilijke oefening koos (5,500) bleek dat niet te zwaar door te wegen. België behaalde 25,433 punten.

Aan de ringen zorgden Gentges en Van den Keybus voor 26,433 punten en wat later volgde het beste resultaat op de grondoefening (27,499). Verbaeys deed het uitstekend en haalde ondanks een klein foutje de beste Belgische score van de dag (14,033). Gentges (13,466) kwam slecht neer, maar was wel de enige Belgische gymnast die zijn punten drie keer verrekend zag worden.

Morgen komt het trio nog in actie op de brug met gelijke leggers, de rekstok en de sprong, zondagnamiddag zijn de Belgische meisjes (Gaelle Mys, Cindy Vandenhole en Lisa Verschueren) aan de beurt. Zij beginnen om 14u25 aan hun kwalificaties (zondag de sprong en de brug met ongelijke leggers, maandag de balk en de grondoefening).

Belgische turners tevreden over eerste dag

"Ik heb het goed gedaan op de grondoegening en ben daar tevreden mee", stelde Jimmy Verbaeys, die zijn eerste dag afsloot met 39,999 punten. "Het was een goede eerste dag. We zaten in de eerste subdivisie en dan zijn de juryleden strenger dan op het einde. Morgen wordt het onze beste dag want dan staan onze drie beste toestellen op het menu (brug met gelijke leggers, rekstok en sprong)". In totaal mogen achttien turners aan de bak in de individuele finale, met een maximum van één turner per land. "We maken zeker kans om een finale te behalen", klonk het bij Verbaeys. "Het is wel raar dat we drie toestellen vandaag moeten doen en drie morgen".

"Hier begonnen we met het paard met bogen, een onderdeel waar het meest op gevallen wordt", oordeelde Gilles Gentges, die zijn eerste dag afsloot met 38,899 punten. "We hebben de pech dat we van start moeten gaan met het paard en de brug (zondag), net de twee meest fysieke onderdelen. Als ik het klassement bekijk, staan we er goed voor. We halen een goed niveau, zonder dat er iemand bovenuit steekt. Ik ben er zeker van dat ook morgen goed zal verlopen. We willen 160 punten pakken en zitten al aan 79, morgen kunnen we hogere scores behalen", stelde hij.

"Ik ben redelijk tevreden over het team, als je de doelstelling van 160 punten bekijkt, en heb veel vertrouwen voor morgen", vond ook coach Jacques Renson. "Op het paard hadden we twee valpartijen. Als je met zo veel adrenaline aan een toestel begint, kan het gebeuren dat je valt. Ik denk dat we een goede kans maken om een turner in de individuele allroundfinale te krijgen, een toestelfinale wordt moeilijk. We hebben hier drie allrounders en niet meteen een toestelspecialist."