Belgische rugbybond is eerste Europese rugbybond die homofobie tackelt

F.B.R.B
De Belgische Rugbybond tekent een overeenkomst met International Gay Rugby om samen de strijd tegen homofobie aan te gaan. Straffe Ketten RFC, de enige Belgische gayrugbyclub, is ook betrokken bij de overeenkomst.

Rugby is een harde sport met een sportieve reputatie en dat lijkt de Belgische Bond te willen voortzetten. Een week voor de Belgian Pride maken ze bekend dat er een concreet plan zal gecreëerd worden om discriminatie op basis van seksualiteit tegen te gaan. De overeenkomst is uniek in Europa. Alleen World Rugby, USA Rugby en de Australische federatie hebben zo'n akkoorden al getekend.

De Straffe Ketten draaien als team dat elke geaardheid verwelkomt al zes jaar mee in de Belgische competitie. De ploeg speelt in de Waalse regionale competitie. Vorig jaar mochten ze nog de Union Cup organiseren in Brussel. Dat is het grootste gay-friendly rugbytoernooi van Europa. Miguel Gallardo, de voorzitter van de ploeg, is heel blij met de overeenkomst. "Rugby is altijd al een sport geweest met uitzonderlijke tolerantie en respect. Dit is een bewijs van de overweldigende positieve reacties die we in de Belgische rugbygemeenschap hebben gehad." Hij hoopt ook dat het een voorbeeld is voor sporten waar discriminatie en homofobie vaker voorkomt.

In rugby zijn - in tegenstelling tot veel andere grote sporten - enkele prominente figuren uit de kast. Gareth Thomas, de voormalige kapitein van Wales en The Lions, kwam in 2009 tijdens zijn spelerscarrière uit voor zijn geaardheid. Scheidsrechter Nigel Owens wordt door velen gezien als de beste ref van het moment en floot in het najaar nog de finale van het WK. Hij is nu al negen jaar uit de kast.

Welshman Nigel Owens tijdens het WK Rugby
AFP Welshman Nigel Owens tijdens het WK Rugby