Belgische mannen ondanks BR niet naar finale 4x100 wissel

Pieter Timmers.
BELGA Pieter Timmers.
De Belgische mannenploeg is er vandag op de slotdag van de Europese zwemkampioenschappen in Londen niet in geslaagd een ticket voor de finale van de 4x100 meter wisselslag af te dwingen. Nils Van Audekerke (rug), Jonas Coreelman (school), Louis Croenen (vlinder) en Pieter Timmers (vrij) lieten de tiende tijd in de reeksen optekenen, enkel de snelste acht mochten naar de finale.

Het Belgisch kwartet werd in 3:40:46 - een verpulvering van het vorige Belgisch record - vierde in zijn reeks, na Frankrijk (3:36.87), Groot-Brittannië (3:37:11) en Griekenland (3:37.50). Hun chrono was ruim drie seconden sneller dan de vorige Belgisch besttijd (3:44.14) die al sinds 27 augustus 1995 op naam van Stefaan Maene, Fred Deburghgraeve, Frédéric Tonus en Hans Bijlemans stond.

Ondanks hun BR kwamen de Belgen ruim twee seconden tekort voor een plaats in de finale van deze avond, Zweden was goed voor de achtste chrono in de reeksen (3:38.41), Italië was het snelst (3:36.16).

Eerder op de dag was de Belgische vrouwenploeg er wel in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 4x100m wissel. Jade Smits (rug), Fanny Lecluyse (school), Kimberly Buys (vlinder) en Lotte Goris (vrij) lieten in reeks twee 4:06.17 optekenen, de zevende tijd van alle deelnemers én ook een Belgisch record. Eerder dit EK hadden de Belgische mannen nog brons veroverd op de 4x100m vrij en zilver op de 4x200m vrij.

Tussen berusting en ontgoocheling

"De finale halen was een bijna onmogelijke opdracht", aldus Pieter Timmers na afloop. "In onze reeks was de vierde plaats het best mogelijke resultaat", oordeelt de Antwerpenaar die in crawl (48.52) de reeks afsloot. "De derde stek (nvdr. Griekenland met 3:37.50) was niet meer haalbaar. We hoopten dat de vierde plaats voldoende zou zijn voor de finale, maar dat was niet het geval. Spijtig dat het EK op deze manier stopt."

Louis Croenen, die na 52.93 aftikte in de vlinderslag, kon zijn teleurstelling niet verbergen. "Mijn wedstrijd was niet top. Ik heb een moeilijke week achter de rug en hoopte op een kwalificatie voor de finale. Helaas is dat niet gelukt."

"We hadden het beter moeten doen" is ook Jonas Coreelman, die de schoolslag zwom in 1:02.05, van mening.

"Als eerste aflosser heb ik mijn best gedaan", blikt Nils Van Audekerke (rugslag in 56.96) terug. "Het liep al beter dan maandag in de reeksen. Ik ben blij dat ik aan deze wedstrijd heb kunnen deelnemen."