Belgische indoorsporten wachten af na advies premier Wilmès: “Situatie dag per dag bekijken”

Jean-Marc Mwema van Oostende in actie tegen OKAPI Aalstar.
VDB Jean-Marc Mwema van Oostende in actie tegen OKAPI Aalstar.
Het advies van de Belgische regering om evenementen vanaf 1000 mensen die zich binnen afspelen af te gelasten, heeft ook gevolgen voor de Belgische (indoor)topsport. Maar van een algemene afgelasting is voorlopig zowel in het basketbal als het volleybal nog geen sprake. Ook de Champions League-wedstrijd van Filou Oostende van vanavond gaat gewoon door.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het schrappen van grote indoorevenementen is nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen, zei premier Sophie Wilmès vanmiddag op een persconferentie. De maatregel geldt voorlopig voor de hele maand maart en voor verschillende sporten in België heeft dat wel gevolgen. Denk maar aan het basketbal of volleybal. Zo speelt Filou Oostende vanavond in de Champions League basketbal - tot nader order - tegen Tenerife. De kustploeg is voorlopig niet van plan om in te grijpen en zal dus gewoon voor . 

“Tot nader order heeft het op ons geen invloed”, bevestigt Marie De Clerck, algemeen manager van Filou Oostende. “Ik heb contact gehad met de Champions League en aangezien het om een advies en geen verplichting gaat, laten ze het aan ons over om een beslissing te nemen. Wij stellen daarom voor om alles gewoon te laten zoals het is voor vanavond en daarna kunnen we de situatie indien nodig nog herbekijken. We staan ook in contact met burgemeester Bart Tommelein.”

“Bindend advies of geen advies”

Morgen zit de Belgische Pro Basketball League, de hoogste afdeling, samen met de clubs uit de EuroMillions League om de situatie te bespreken. “Vrijdag zijn er al twee competitiewedstrijden en de CL-wedstrijd in Oostende vanavond gaat dus inderdaad gewoon door”, zegt Arthur Goethals, voorzitter van de Pro Basketball League. “Persoonlijk heb ik wel het gevoel dat de regering zijn verantwoordelijkheid ontvlucht. Ofwel geven ze een bindend advies ofwel geen advies. Nu leggen ze de verantwoordelijkheid bij het publiek. Maar wij, de clubs en de federatie, beschikken niet over degelijke medische informatie die een minister of kabinet wel heeft, hoe kan je dan de verantwoordelijkheid bij ons leggen?”

Dusan Djordjevic van Filou Oostende in actie tegen OKAPI Aalstar.
VDB Dusan Djordjevic van Filou Oostende in actie tegen OKAPI Aalstar.

Wat met het volleybal?

Ook in het volleybal is er van een algemene afgelasting nog geen sprake. Maar er worden wel maatregelen getroffen. Zo zullen er de bij komende wedstrijden van de EuroMillions Volley League maximaal 1.000 toeschouwers toegelaten worden. Dat verklaart Philippe Boone, voorzitter van de Belgische Volleybal Liga. “We moeten absoluut het advies van de regering volgen. Er gaan immers ook veel kwetsbare mensen naar het volleybal”, zegt Philippe Boone. “We verkiezen dit scenario boven het afgelasten van wedstrijden. Want daardoor zouden de clubs zwaar in de problemen komen, met abonnementen die moeten terugbetaald worden en ontevreden sponsors.”

Boone had vanmorgen een conferencecall met collega-voorzitters uit andere Europese landen over de coronacrisis. “In bepaalde van die landen zijn er al meer drastische maatregelen genomen, wat tot veel inkomstenverlies bij de clubs leidt. Gelukkig is dat hier nog niet het geval. De nationale competities moeten normaal gezien op 15 mei stoppen, maar morgenzullen we een brief sturen naar de Europese Volleybalfederatie (CEV) om dit te verlengen tot juni. Zo vermijden we dat spelers al kunnen opgeroepen worden voor hun nationale ploeg, terwijl de competities nog aan de gang zijn. Dan zou de Nations League ook wel opgeschort moeten worden.”

Een beeld uit de volleybalmatch tussen Decospan Menen en Greenyard Maaseik.
VDB Een beeld uit de volleybalmatch tussen Decospan Menen en Greenyard Maaseik.

Organisator E3 Harelbeke: “We starten vrijdag met bouw tenten”

“Eigenlijk schuift de regering het door naar de burger, of de burgemeester”, zegt Jacques Coussens, de organisator van de E3 Harelbeke. “Dus gaan we de situatie ook bespreken met de burgemeesters van Harelbeke en Kluisbergen, waar de VIP-tent staat. Het advies loopt tot eind maart. Daar valt de E3 (27 maart) nog net onder, maar we hopen dat tegen die datum het beter is en minder gevaar bestaat, en dat er dan toch nog een goedkeuring komt. We starten vrijdag met de bouw van de tenten. Dat gaat voorlopig door.”

“Dit is uiteraard geen leuk nieuws. Maar drie dagen voor de koers beslissen om alles af te gelasten, is nog slechter. Nu heerst vooral onduidelijkheid. Adviseren is een uitgebreide woord. Vanavond zitten we met alle leden van de club samen om te kijken wat er moet gebeuren en tot welke instanties we ons moeten richten.”

Zdenek Stybar.
Photo News Zdenek Stybar.

Pro League: “Wedstrijden dit weekend kunnen plaatsvinden, met fans in de tribune”

Het nieuwe advies van de regering geldt niet voor het voetbal, maar ook de Pro League en de Belgische voetbalbond zaten vandaag samen om te bekijken of ze hun huidige aanbevelingen moeten aanpassen. Dat gebeurt voorlopig niet. “De aangekondigde richtlijnen inzake manifestaties in open lucht brengen met zich mee dat geplande wedstrijden dit weekend kunnen plaatsvinden, met de fans in de tribune”, klinkt het bij de Pro League. “We bekijken met de verschillende beleidsniveaus en experten of er bijkomende maatregelen nodig zijn in de context van de bepalingen inzake evenementen in gesloten ruimtes van meer dan 1000 personen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Vandeputte

    Typisch voor de politiek om "advies" te geven maar de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen.