Belgische en Franse handbalbonden gaan samenwerken

De Koninklijke Belgische Handbalbond (KBHB) heeft gisteren een kaderovereenkomst ondertekend met zijn Franse tegenhanger, die met meer dan 500.000 leden één van de grootste handbalfederaties ter wereld is. De landen gaan de komende drie jaar knowhow uitwisselen over topsport, selecties, arbitrage en promotie.

Met onder meer drie Europese, twee olympische en twee wereldtitels is Frankrijk ongetwijfeld het meest succesvolle handballand van het afgelopen decennium. De sportieve successen legden ook de Fédération Française de Handball (FFHB) geen windeieren. De FFHB zag zijn ledenaantal in die periode bijna verdubbelen tot meer dan 500.000, verdeeld over 2.500 clubs. Handbal stelt bij onze zuiderburen meer dan 3.000 mensen voltijds tewerk, omkaderend personeel inbegrepen. "Deze kaderovereenkomst is een unieke gelegenheid om te leren uit de Franse ervaring", zei KBHB-voorzitter Luc Tack.

België zal op zijn beurt Frankrijk publicitair steunen bij de organisatie van het WK 2017. Voor die gelegenheid wordt het Pierre Mauroy-stadion van voetbalclub Lille net als bij de Davis Cup tennis omgetoverd tot indoor sportpaleis voor 25.000 tot 27.000 toeschouwers. De Fransen rekenen op de Belgische bond om zijn aanhang warm te maken voor enkele topaffiches.

De overeenkomst met de FFH is niet de eerste internationale samenwerking van de Belgische bond. Sinds dit seizoen nemen vier Belgische en vier Nederlandse clubs het in een nieuwe handbalcompetitie, de BENE-League, tegen elkaar op.