Belgische 4x200-ploeg plaatst zich voor finale én Olympische Spelen in Rio

Pieter Timmers
PHOTO_NEWS Pieter Timmers
De Belgische 4x200-ploeg heeft zich vandaag verzekerd voor een ticket voor de Olympische Spelen in Rio. Met Croenen, Surgeloose, Dekoninck en slotzwemmer Timmers lieten ze in de halve finales een tijd optekenen van 7'10"92, net boven het Belgische record van 7'10"39. Maar belangrijker, de achtste tijd van alle 22 landen en dus een stek in de finale die vanavond gezwommen wordt. Daardoor zijn de 4x200-mannen al zeker van de Olympische Spelen 2016 in Rio.

Vorig jaar veroverde het Belgische kwartet op de 4x200 meter vrije slag brons op het EK in Berlijn.

De 4x100m-ploeg (Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene, Pieter Timmers en Glenn Surgeloose) verzekerde zich zondag al van een olympisch ticket, na een negende plaats in de reeksen. De Belgen kwamen slechts drie honderdsten tekort voor de finale.

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen bereikte het 4x100m-team de finale, waarin de Belgen achtste werden. De 4x200m-ploeg werd uitgeschakeld in de reeksen.

Onze man ter plaatse kon van de vier tenoren na de race een reactie vergaren.

Dieter Dekoninck: "Ik haal een mooie tijd, het is door schouderperikelen toch meer dan een jaar geleden dat ik nog aan een internationaal toernooi deelnam. Ik heb mijn eigen race proberen te zwemmen. In het verleden kon ik het al eens in de laatste 50m bekopen, maar dat was nu niet het geval. Ik wou niet onderdoen voor mijn teamgenoten."

Pieter Timmers: "Het is leuk om met een WK-finale af te sluiten. Nu kunnen we er vanavond nog eens volledig voor gaan. We hebben niks te verliezen. We gaan als achtste erin, hopelijk schuiven we nog een aantal plaatsen op."

Glenn Surgeloose: "Ik ben heel tevreden. Mijn beste tijd in split was 1:48.0, nu zwem ik in 1:47.4. Dus ik kan niet klagen. Het veld voor de finale ligt vanaf plaats vijf open. Als we allemaal nog iets rapper gaan kunnen we nog als vijfde of zesde eindigen."

Louis Croenen: "Ik zwem mijn snelste tijd in de ochtendreeks ooit, dus er zit nog potentieel in om vanavond nog wat sneller te kunnen. Ik hoop weer rond mijn beste tijd op het EK te eindigen. Het is knap dat we er in Rio bij zijn."