Belgisch record op 5.000m voor Peeters in Salt Lake City

BELGA
Jelena Peeters heeft vandaag op de wereldbekermanche schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City haar eerste 5000 meter van het seizoen in 7:03.69 gereden. Dat is een verbetering van het bijna drie jaar oude Belgisch record met ruim vijf seconden.

De vorige besttijd op de 5 km - 7:09.08 - stond sinds 1 december 2012 (in Astana) ook al op haar naam. De 29-jarige rijdster uit Wuustwezel eindigde vandaag als zesde in de B-groep op de hoog gelegen indoorbaan van Salt Lake City. De meeste wereldrecords zijn in de mormonenstad gevestigd.

De race van Peeters liep als een klok. Met ongekende regelmaat werkte ze knap een supervlak schema af: snelste ronde 33.33 seconden, langzaamste ronde 33.9. Tegenstandster Do-Young Park uit Zuid-Korea begon iets sneller maar had de balans van Peeters, die zich herstelde van een matig weekend in Calgary. De 5000m is het favoriete nummer van Peeters, maar ze had al lang geen "lekkere" race meer gereden.

Op het openingsnummer van de eerste dag van de manche in Salt Lake City werd erg snel geschaatst. Winnares van de B-groep was de Nederlandse Carien Kleibeuker in 6:45.45, minder dan drie seconden boven het wereldrecord van de Tsjechische Martina Sablikova.