België wint landenprijs en wordt nieuwe leider in Sankt Gallen

EPA
De Belgische jumpingploeg met Pieter Devos, Niels Bruynseels, Jos Verlooy en Gregory Wathelet heeft vandaag in het Zwitserse Sankt Gallen de vierde manche van de Furusiyya Nations Cup gewonnen en wordt zo de nieuwe leider in het klassement. België is ook zeker van een plaats in de finale, die eind september in Barcelona wordt georganiseerd.

Na de eerste ronde moest België de derde plaats delen met Engeland (met 9 strafpunten). Ierland had stevig de leiding in handen, want hun score stond op nul. Die 9 strafpunten voor België kwamen er nadat Pieter Devos met Dream of India Greenfield opende met één springfout plus één strafpunt wegens tijdsoverschrijding en Niels Bruynseels met Pommeau du Heup eveneens één springfout op het conto kreeg. Jos Verlooy opende met Domino met een nulronde en Gregory Wathelet zorgde met Conrad de Hus voor het schrapresultaat van 8 strafpunten.

Ieren en Zwitsers falen
In de tweede ronde presteerden de Belgen erg goed. Jos Verlooy bleef opnieuw foutloos en ook Pieter Devos en Gregory Wathelet zorgden voor een nulronde. Niels Bruynseels bleef ook foutloos, maar kwam net iets te laat binnen. Daardoor kreeg hij 1 strafpunt achter zijn naam, dat uiteindelijk geschrapt werd. Op die manier bleef de puntenlast voor België beperkt tot 9 en leek het er sterk op dat er niets meer in zat dan een derde plaats. Maar eerst ging Zwitserland nog onderuit met 8 strafpunten, waardoor de Zwitsers uitkwamen op een totaal van 12. De 17-jarige Bertram Allen tot slot verbrodde het feestje van de Ieren. Hij mocht één balk afstoten en dan nog was de zege voor zijn land, weliswaar gedeeld met België. Hij ging echter tweemaal in de fout en daardoor kwam het totaal voor de Ieren op 13 strafpunten. Op die manier zakten zij weg naar de derde plaats.

In de stand komen de Belgen aan de leiding. Daardoor ligt de weg open naar de finale, die van 24 tot 29 september in Barcelona gesprongen wordt.

EPA
EPA

Uitslag:

1. België 9 strafpunten

2. Zwitserland 12

3. Ierland 13

4. Duitsland 14

5. Frankrijk 21

6. Engeland 29

7. Italië 32

8. Nederland 44

Stand:

1. België 250 punten/3 wedstrijden

2. Frankrijk 220/3

3. Ierland 205/3

4. Italië 155/2

5. Spanje 135/2

6. Nederland 135/2

7. Zweden 130/2

8. Engeland 100/1

9. Zwitserland 90/1

10. Duitsland 70/1

België rijdt zijn vierde en laatste wedstrijd voor punten op 31 juli in het Engelse Hickstead.