België rekent op negen medailles in Bakoe

PHOTO_NEWS
Tussen 12 en 28 juni vindt de eerste editie van de Europese Spelen plaats in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. De Belgische delegatie is door het Belgische Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) officieel voorgesteld in Hofstade. Ons land vaardigt een delegatie af van 186 personen, onder wie 117 atleten (53 vrouwen en 64 mannen) uit 16 sporten. "In de meeste disciplines komen onze beste atleten in actie", aldus delegatieleider Gert Van Looy. Negen medailles worden vooropgesteld, waarbij vooral gekeken wordt naar de drie oudjes. Basketbalspeelster Ann Wauters, karabijnschutter Lionel Cox en judoka Ilse Heylen.

Met Tom Boonen (wielrennen), Ann Wauters (3 tegen 3 basketbal), Sven Nys (mountainbike), Lionel Cox (karabijnschieten), Jean-Michel Saive (tafeltennis) en Ilse Heylen (judo) worden heel wat Belgische uitblinkers in hun discipline naar Bakoe gestuurd. De delegatie van Van Looy kan verder ook rekenen op judoka Charline Van Snick, winnares van een bronzen medaille op de Olympische Spelen 2012, en taekwondoka's Jaouad Achab en Si Mohamed Ketbi, respectievelijke wereldkampioen (-63 kg) en vicewereldkampioen (-57kg).

Het is ook uitkijken naar de prestaties van de twee volleybalploegen. Vooral de Yellow Tigers, aangevoerd door Valérie Courtois, moeten in staat zijn om met een medaille terug te keren naar België. De 14-koppige selectie lijkt sterk op de ploeg die in 2013 derde werd op het EK.

Ann Wauters.
PHOTO_NEWS Ann Wauters.
Lionel Cox.
BELGA Lionel Cox.
Ilse Heylen.
PHOTO_NEWS Ilse Heylen.

In het wielrennen komt Team Belgium met 16 atleten aan de start: twee in het mountainbiken, drie in BMX en 11 in de wegrit. In die laatste discipline willen Boonen en co. hoge ogen gooien.

Tijdens de Europese Spelen wordt het Europees kampioenschap judo afgewerkt. Met Ilse Heylen, Dirk Van Tichelt en Charline Van Snick zakt dan ook een zeer sterke Belgische judodelegatie af naar Bakoe. Zonder judomedaille terugkeren uit Azerbeidzjan zou een grote streep door de rekening zijn.

In de basketbalcompetitie worden de wedstrijden niet met 5 tegen 5 gespeeld, zoals dat op een EK of WK wel het geval is, maar 3 tegen 3. België zendt zowel een mannen- als vrouwenteam naar Bakoe. Bij de vrouwen moet de ervaren Ann Wauters haar medespeelsters op sleeptouw nemen.

Geen atletiek
Ook in de disciplines badminton, kano/kajak, gymnastiek en schieten hoopt de delegatieleider op medailles. België is in Bakoe met 117 atleten vertegenwoordigd in 16 van de 20 disciplines. Er treden geen Belgen aan in de atletiek, waaraan enkel kleine landen mogen deelnemen, in het strandvoetbal en in de vechtsporten sambo en worstelen.

Het BOIC trekt een kleine 500.000 euro uit om de kosten te dekken die gepaard gaan met deelname aan de Europese Spelen.

Dirk Van Tichelt.
PHOTO_NEWS Dirk Van Tichelt.
Judoka's Sami Chouchi en Toma Nikiforov hebben plezier met triatlete Claire Michel.
BELGA Judoka's Sami Chouchi en Toma Nikiforov hebben plezier met triatlete Claire Michel.
BELGA
BELGA