België heeft voor het eerst een wereldkampioen snooker: Ben Mertens, amper 13 (!), wint bloedstollende finale

rv
Sensationeel nieuws uit de snookerwereld: Ben Mertens, amper 13 jaar, heeft zich op het WK U16 in Sint-Petersburg tot wereldkampioen gekroond. De Oost-Vlaming hield in een bloedstollende finale het hoofd koel en klopte de Ier Aaron Hill met 4-3. Het Belgische snooker is een toptalent rijker.

Eind augustus de maat genomen van een profspeler, vandaag wereldkampioen. Het gaat bijzonder hard voor Ben Mertens uit Wetteren. De jonge snookerspeler was met de nodige ambities afgereisd naar het WK in Sint-Petersburg. Na een foutloos parcours wachtte in de finale Aaron Hill, een 16-jarige Ier.

"En die finale verliep superspannend", zegt papa Koen Mertens als we hem contacteren in Rusland. "Ben kwam 1-3 achter, maar vond dan onder grote druk zijn beste niveau. Met een break van 74 maakte hij er 3-3 van. In de 'decider' miste hij een eerste kansje, waarna zijn tegenstander een dertigtal punten kon scoren. De druk werd zo nog wat groter. Met een gelukje kwam hij terug in het frame en speelde vervolgens de tafel op knappe wijze leeg."

Ruim een maand geleden liet Mertens al een eerste keer van zich horen. Op de Paul Hunter Classic versloeg hij de Poolse prof Adam Stefanow. De aandacht van de media was gewekt. Nu Mertens wereldkampioen is - én beter doet dan Luca Brecel, die op zijn veertiende de Europese titel pakte - zal de storm niet snel gaan liggen.

"Het gaat zeer snel voor Ben, maar nu is het aan mij, mijn vrouw en zijn coach om hem te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf", aldus papa Mertens. "Uiteindelijk is hij nog maar een kind van dertien. Er komt gigantisch veel op ons af. Aan ons om erover te waken dat de aandacht niet buitenproportioneel wordt. 'De nieuwe O'Sullivan', zo'n titels wil ik straks niet lezen, want daar word ik misselijk van."

Feit blijft: het Belgische snooker is een toptalent rijker. "Er staan inderdaad veel jonge spelers te trappelen: Julien Leclercq, Sybren Sokolowski, Kobe Vanoppen..., het zijn allemaal jonge talenten die elkaar motiveren en beter maken. Hopelijk vormt dit de aanzet om veel jongeren tot de snookersport te bekeren."

Ben Mertens met zijn coach Gery De Mol na de podiumceremonie.
rv Ben Mertens met zijn coach Gery De Mol na de podiumceremonie.40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jurgen Morel

  Zoals @Willy Neyens reeds schreef won Wendy Jans meerder malen het wereldkampioenschap maar ook rolstoel atleet Kurt Deklerck won reeds 3 maal een wereldtitel snooker, namelijk in 1989 en in 1990 zowel zijn eigen klasse als de open klasse. Daarnaast behaalde hij ook meerdere wereld en Europese titles in pool biljarten

 • Carlo Brecel

  Super prestatie van Ben, echt top om dit op deze leeftijd te doen en ook Wendy Jans mooie titels maar .... er is wel nog een verschil met de amateurs en het profcircuit niet te vergeten. En BTW, Brecel staat top momenteel, nr 12 van de wereld en een ranking tornooi bij de profs gewonnen..... eerst nog eens evenaren en dan spreken we verder. Sorry team Ben, ik ben dus wel fier op je prestatie maat maar moest dit toch even rechtzetten. Dus, een dikke proficiat met het behalen van deze titel !

 • erwin tas

  Dikke proficiat !!!

 • dirk belis

  Proficiat!

 • Willy Neyens

  Inderdaad Wendy Jans uit bree won wereldkampioenschap (IBSF) – 2006, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017.