Belgian Tornados en Cheetahs unaniem: "Stageplaats voor Spelen van Tokio is uitstekend”

Jacques Borlée.
Photo News Jacques Borlée.
De Belgische 4x 400m ploeg, mannen en vrouwen, heeft zich een week lang voorbereid in Mito, in Japan, op de World Relays komend weekend in Yokohama. Mito is de plek waar het hele team Belgium zal neerstrijken om de Olympische Spelen van Tokio (24 juli - 9 augustus 2020) voor te bereiden. Het hotel, de pistes, de fitnesszaal, alles werd door de Tornados en Cheetahs in primeur getest en goedgekeurd.

Jacques Borlée, coach van de Belgian Tornados, heeft het wel voor de Japanse aanpak: "De ontvangst was buitengewoon. Japanners hebben de nogal opmerkelijke gave om alles op te lossen, ook al zijn ze een klein beetje te rigide.” Ook bij zoon Jonathan valt er geen slecht woord te rapen over de Japanners: "Ze gaan hier goed zorg voor ons dragen, ze houden rekening met onze vragen. Het is een zeer mooie plaats. Het comfort, het eten, alles is perfect." 

De atleten hebben een hele week lang uitgebreid de sportinfrastructuur uitgetest. Die is in orde. Jacques Borlée: "Uitstekend, ik denk dat Mito een goede keuze is. We hebben aan de verantwoordelijke van het Olympisch comité alles kunnen voorleggen wat er verbeterd moet worden, dat gaat dan om kleine technische dingen, zo ontbreekt er hier en daar iets in de nieuwe, met zeer goede toestellen ingerichte, fitnesszaal. Ook hebben we bekeken hoe we zullen omgaan met de warmte. Het wordt 35 à 40 graden. We gaan toch moeten zien hoe we niet stikken van de hitte.”

Jonathan Sacoor vult aan: "Er is een overdekte piste, zodat we gelukkig niet in de zon moeten trainen. De piste is enorm goed. Het is een zeer goede plek om ons voor te bereiden op de komende Olympische Spelen. Het is alleen een beetje jammer dat we zo ver van het centrum zitten." Mito ligt op meer dan honderd kilometer ten noordoosten van het centrum van Tokio. "Ook al zijn we atleten, we hangen ook graag de toerist uit, maar die afstand tot het centrum zal met voorbedachten rade zijn", grapt de 19-jarige atleet.

De trainer van Sacoor, Jacques Borlée, vindt de ligging perfect: "We zitten niet te ver van het Olympisch dorp - op één à anderhalf uur - dus we gaan zelfs kunnen deelnemen aan de openingsceremonie, dat is toch een groot moment. Daar waren we vroeger nooit bij omdat we te ver zaten." 

Het is een voordeel vindt Jacques Borlée, dat zijn atleten alle faciliteiten ruim een jaar vóór de Spelen al ontdekt hebben: "Voor het team is het belangrijk om er één jaar op voorhand al geweest te zijn, hier in de sfeer van de Olympische Spelen, en zo kunnen ze zien hoe de Japanners zich voorbereiden en waar we gaan terechtkomen wanneer we ons gaan voorbereiden om grote dingen te bereiken volgend jaar," aldus een ambitieuze Jacques Borlée. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.