Belgian Lions uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen gastland Turkije

belga
Onze Belgische basketbalmannen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van het EK. De Belgian Lions waren lang de evenknie, maar in het laatste kwart bleek Turkije in eigen huis toch een maat te sterk: 78-65 (rust: 40-33). De top vier in groep D die recht geeft op een ticket voor de volgende ronde is zo buiten schot. De laatste wedstrijd van donderdag tegen Servië is dus louter voor de eer.

11.000 Turkse supporters en een twintigtal Belgische supporters, waaronder Belgian Cats Ann Wauters en Kim Mestdagh (zij spelen dit seizoen in Istanboel), zagen in de Fenerbahçe Arena de Turken de beste start nemen. De ene gemakkelijke score na de andere kon Turkije maken. Ze scoorden hun eerste tien shots en dat leverde een ruime voorsprong op: 23-10. De Turken lieten hun eerste gemiste veldkorf pas in de laatste minuut van het eerste kwart noteren. 23-14 na tien minuten basketbal. 

Sam Van Rossom, die assists rondstrooide, en Jean Salumu, die sterk inviel, brachten de Lions helemaal terug, 25-24. De jongste Belgian Lion, Ismaël Bako (21 jaar) kwam erop en dunkte twee seconden na zijn vervanging. Maar ondertussen waren de Turken opnieuw stevig komen opzetten. De Belgen hadden geen antwoord op de scores onder de ring van de 2m10 grote Semih Erden: 40-26. Na de tussenspurt van de Turken konden de mannen van Eddy Casteels de eerste helft nog eindigen met een 0-7. 40-33 was de ruststand.

belga
belga

Hervelle die in de eerste anderhalve minuut van het derde kwart zijn eerste punten scoorde, zijn eerste rebound nam en zijn eerste assist gaf, deed België weer hoop krijgen: 42-41. Twee driepunters van Baris Hersek, thuisspeler van Fenerbahçe maakten er 50-43 van. Casteels greep in met een time-out en die loonde. Scores van Quentin Serron, Jonathan Tabu en de eerste driepunter van Manu Lecomte op dit tornooi zorgden voor een voorsprong voor de Belgen: 50-51. Maar het was haasje over. In het begin van het vierde kwart kwam Turkije weer op voorsprong 58-53. Van Rossom bracht de Belgen twee keer langszij: 58-58 en 60-60. Vier op vier vrijworpen van Furkan Korkmaz en een snelle uitbraak afgerond met een driepunter deed vervolgens de Fenerbahçe Arena ontploffen: 67-60. Casteels gebruikte zijn laatste twee time-outs, maar de Belgian Lions moesten de rol lossen en konden vier minuten lang geen punt maken. 73-60. En die kloof bleef op het bord. 78-65 was de uiteindelijk eindstand.

België is samen met Groot-Brittannië uitgeschakeld op het EK. Letland, Rusland, Turkije en Servië gaan door. De Belgian Lions spelen donderdag hun laatste groepswedstrijd tegen Servië.

belga
belga

De Belgian Lions spelen nog één groepswedstrijd op het EK, donderdag tegen Servië, maar zijn wel al uitgeschakeld. De ambitie van bondscoach Eddy Casteels was de kwartfinale halen. Dat dat niet gelukt is, komt heel hard aan. Al zijn er ook positieve punten.

Het is een zwaar ontgoochelde Eddy Casteels die na de nederlaag en de officiële persconferentie de Belgische pers te woord staat. "Dit komt bij mij persoonlijk heel hard aan. Ik heb een heel jaar opgeofferd om klaar te zijn. Wij hebben hier een gans jaar voor getraind binnen de meest moeilijke omstandigheden, typisch aan ons klein Belgenland, maar dat stoort me niet. Het is hard, maar daarvoor zit ik in dit vak."

Axel Hervelle die in de laatste twee nederlagen niet verder kwam dan twee en drie punten kijkt in de spiegel: "Ik ben persoonlijk ontgoocheld. Op dit tornooi haalde ik niet het niveau dat de ploeg van me verwachtte."

Ook Pierre-Antoine Gillet moet toegeven dat de ambitie niet bereikt werd: "Het doel was de kwalificatie. Daarin zijn we niet geslaagd. Dit is een mislukking."

En toch zijn er ook positieve punten. Eén ervan is de comeback van Sam Van Rossom, die erbij was drie maanden na zijn knieoperatie. Eddy Casteels: "Dat hij op zo'n spectaculaire manier toch een enorme bijdrage had, stemt mij tevreden." En ook de andere jongens hebben laten zien dat de Belgian Lions een plaats hebben op een Europees kampioenschap vindt de bondscoach. "Wij horen hier thuis. Wij kunnen dit niveau aan en we moeten nu een volgende stap zetten."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.