Belgian Lions kunnen niet stunten tegen Letland: "Eén kans weg, nog drie te gaan"

belga
Geen tweede zege voor de Belgian Lions op het EK in Turkije. België vocht tegen Letland eenmaal terug uit verloren positie (33-50 naar 54-58), maar slikte in de slotfase een beslissende 0-23-uppercut. Eindstand: 64-92. Maandag volgt de derde wedstrijd tegen Rusland.

Letland - de nummer acht van het EK 2015 - kondigde zich aan als een zwaardere klus dan Groot-Brittannië op de openingsspeeldag. En dat bleek ook. Al jaren garant voor snel basketbal met veel trefkracht en ervaring. En op dit EK versterkt met Kristaps Porzingis (2m21). Een goudklomp die het voorbije seizoen in de NBA bij de New York Knicks al snel een sterke reputatie opbouwde. 

De Lions waren gewaarschuwd, en controleerden aanvankelijk ook het spelbeeld. Als bewaker voor Porzingis koos bondscoach Casteels voor zijn routinier Hervelle. Zichtbaar nog niet uitgeziekt, startte de Luikenaar in overdrive. Stug en slim in defensie op de Letse toren, aanvallend meteen doeltreffend. Met acht punten zette hij de Lions meteen voorop: 8-2. 

Maar het Lions-speerpunt zat heel vroeg door zijn krachten heen. Het is duidelijk dat het griepvirus zijn tol heeft geëist. Ondanks de bewaking van Hervelle drukte Porzingis meteen zijn stempel. In dat eerste kwart zou hij al acht punten scoren, halfweg was dat totaal aangegroeid tot achttien.

Veel adempauze was Hervelle niet gegund. Zijn vervanger De Zeeuw - tegen Groot-Brittannië nog ijzersterk invallend - liep snel tegen twee fouten aan en verdween terug naar de bank. Een secure Serron en een hardwerkende Mwema hielden de Lions voorop: 25-24.

"We waren goed gestart, zaten meteen goed in de wedstrijd. Maar de vervangingen in het tweede kwart deden ons pijn", zei bondscoach Eddy Casteels. "We waren niet klaar om van de bank te komen. En dat betaal je cash op dit niveau."  

epa

De tweede periode werd een rampkwart voor de Lions. Aanvallend lukte niets meer. Niemand kreeg nog een bal door de korf. Drie op twaalf aan afwerking, verder kwamen de Lions niet. Bovendien leden ze achtmaal balverlies. Het voedde de Letse aanval, waar Porzingis met zeven punten op rij meteen de kloof maakte: over 25-31 naar 28-39. Een reactie bleef uit. Na een 8-23-score in dat tweede kwart leken bij de rust (33-47) de Belgische winstkansen verdwenen.   

Maar de Lions toonden karakter en knokten zich - ondanks een bedenkelijke arbitrage - weer in de wedstrijd. Na 33-50 hervonden ze hun ritme en verbetenheid. Daarnaast gingen ze sneller en slimmer acteren. Dreigen vanachter de driepuntsboog en vervolgens slim de korf aanvallen: het werd oordeelkundig uitgespeeld. De Lions namen de controle over en verkleinden de kloof over 42-52 naar 54-58. 

Dichter kwamen de Lions niet. De achtervolging en terugkeer hadden krachten en energie opgeslorpt. Gillet driepunterde nog naar 58-63, maar verder droeg de Lions-dreiging niet. Porzingis zette met een monsterdunk de laatste Letse versnelling in. Onder leiding van de ervaren Bertrans zette Letland de Lions knock-out met een onbeantwoorde 0-23 naar 58-86.  Met 64-92 slikten de Lions zware eindcijfers.

"Laat je die cijfers in je hoofd, dan draag je die mee voor het resterende toernooi. Maar deze groep is mentaal sterk en ervaren genoeg om dat niet toe te laten", wist Casteels. "Dit EK loopt zoals we het verwacht hadden: een zege tegen Groot-Brittannië en dan op zoek naar een stunt tegen de Grote Vier van onze poule. Letland bleek een maat te groot. Eén kans is dus weg, er volgen er nog drie." Te beginnen maandag tegen Rusland.

BELGIAN LIONS: Lecomte 3, Van Rossom 2, Hervelle 12, Mwema 7, Tabu 6, Serron 8, Salumu 4, Gillet 9, De Zeeuw 7, Tumba 0, Bako 6.

epa

Hervelle: "Niet slecht, die Porzingis"

28 punten in 28 minuten, dat zijn de mooie cijfers waarmee NBA-ster Kristaps Porzingis uitpakte tegen de Belgian Lions. "Niet slecht, die Porzingis", grapte Hervelle met een understatement, vlak na de match. De 22-jarige Kristaps Porzingis speelt met Letland zijn eerste internationaal toernooi. In de NBA is hij op weg om de onbetwiste leider van de New York Knicks te worden, en in tegenstelling tot een resem andere NBA-sterren die afwezig zijn, wou hij wel per se de kleuren van zijn land verdedigen op het Europees kampioenschap in Istanboel. 

Pierre-Antoine Gillet, Maxime De Zeeuw en vooral Axel Hervelle namen de verdediging op Porzingis voor hun rekening. "We hebben echt afgezien met hem", vertelt de 34-jarige Hervelle. "Hij is heel sterk onder de ring en het is een jongen van 2m21 die kan shotten. Hij is een heel complete speler. We hebben van alles geprobeerd, elkaar geholpen, met twee op hem verdedigd, maar hij was gewoon te goed voor ons." 

"We hebben gevochten tegen hem, maar die lengte in combinatie met dat shot, het is een dodelijk wapen", beaamt Jean-Marc Mwema. "Als die verre tweepunters dan ook nog allemaal binnenvallen, is er niet veel tegen te doen."

afp

Fysieke vermoeidheid begint te wegen bij de Lions

"Na twee wedstrijden in twee dagen zijn we moe", gaf Hervelle toe na de nederlaag tegen Letland. Verschillende jongens kampen met kleine gezondheidsproblemen. Gelukkig voor de Lions is er morgen geen wedstrijd. "We hebben wel wat problemen gehad in de ploeg met een virus dat verschillende jongens besmet heeft. We proberen dat te verbijten, maar het is niet evident" zei Hervelle, die zelf al twee wedstrijden niet volledig fit is. Toch speelt hij. "Hervelle moet doodziek zijn voor hij forfait geeft", klinkt het in de entourage van de Lions. "Hij ziet er inderdaad afgepeigerd uit", zegt Jean-Marc Mwema over zijn ploegmaat. "En hij is niet de enige. Er zijn een paar spelers die afzien, wat maagproblemen hier en daar. Zelf heb ik gelukkig geen problemen." 

Eerder waren er echo's over een half zieke Jean Salumu en Ismaël Bako, die beiden nu aan de betere hand zijn. Ook Jonathan Tabu verklaarde dat hij niet top is. 

"Een dagje rust zal de ploeg zeker deugd doen", aldus nog Mwema. Na de rustdag is er maandag de confrontatie met Rusland. 

epaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.