Belgian Cats na thriller van formaat onderuit tegen Servië en veroordeeld tot barrages op EK

De Belgian Cats blijven na een nagelbijter ontgoocheld achter.
BELGA De Belgian Cats blijven na een nagelbijter ontgoocheld achter.
De slotminuten waren er teveel aan. De Belgian Cats stonden in het hol van de leeuw lang knap aan de leiding, om in de finale te kraken. In een bijzonder enerverend duel werd het 70-66 voor thuisland Servië, dat zich tot groepswinnaar kroont. België moet na twee nederlagen dinsdag naar de barrages tegen Slovenië om alsnog een ticket voor de kwartfinales op dit EK uit de brand te slepen. Mentaal oplapwerk voor bondscoach Mestdagh. 

2.400 Servische fans waren klaar om hun land naar de kwartfinales te schreeuwen, maar lang zag het ernaar uit dat volwassen Cats het zouden halen in een fel verbeten partij. In tegenstelling tot de zeperd tegen Wit-Rusland, tekende België nu wel present. In het tweede kwart liepen de troepen van Philip Mestdagh uit en bij de pauze stonden er 26-34-cijfers op het bord. Ook in het derde kwart bevestigden de Cats, al misten ze precisie om echt uit te lopen.

Maar geen nood: ook Servië faalde geregeld in de afwerking. Tot in het slotkwart: toen Servië een eerste keer op gelijke hoogte dreigde te komen, pakte Kim Mestdagh nog uit met een bom vanop de driepuntlijn. Ook een tweede keer deed ze dat, met een gelukje. Maar uiteindelijk werd de Servische druk de Cats te groot en liepen ze ook, net als tegen Wit-Rusland, te veel rebounds onder het eigen bord mis. Dan toch gelijk.

Dat resulteerde in een ongeziene nagelbijter in de slotminuten, inclusief een oponthoud door een lek in het dak. Bij 64-64 en met nog 1'06" op de klok. Even dweilen met de kraan open daar in Zrenjanin. Na twee vrijworpen van Allemand en Belgisch balbezit was de Belgische zege toch nog voor het grijpen, maar een poging van Meesseman draaide net uit de korf. Servië scoorde vervolgens wel, waarna een pijnlijke turnover (Delaere kreeg een bal niet tot bij Allemand) de doodsteek voor de Cats betekende. De ontgoocheling was groot bij Meesseman en co.

Miljkovic en Allemand in een van de vele verbeten duels.
BELGA Miljkovic en Allemand in een van de vele verbeten duels.

Zo houden de Belgian Cats een zuur gevoel over aan de groepsfase. Slechts één zege, tegen Rusland, en twee nederlagen. Dinsdag spelen ze een barragewedstrijd om een plaats in de kwartfinales tegen de derde uit groep C. Dat is Slovenië. Als de Cats winnen van Slovenië, wacht hen in de kwartfinales een duel met Frankrijk.

België - Servië 66-70 (rust: 34-26)

Kwarts: 15-16, 19-10, 14-16, 18-28

BELGIË: (21/43 2pts, 3/19 3pts, 15/17 vrijworpen, 36 rebounds): K. Mestdagh 15 (3x3), Delaere 12, Carpréaux, Meesseman 21 (9 rebounds, 4 assists), Wauters 2, Linskens 4, H. Mestdagh 2, Nauwelaers, Vanloo 4, Raman 2, Allemand 4 (4 assists)

SERVIË: (22/50 2pts, 3/18 3pts, 17/27 vrijworpen, 29 rebounds): Miljkovic 5, Petrovic 13, Cado, Jovanovic 11 (1x3), Brooks 16 (2x3), Butuljia, Crvendakic 2, Milic 5, Stankovic 3, Dabovic 13, Skoric 2

BELGA
Antonia Delaere was een van de Belgische sterkhouders.
BELGA Antonia Delaere was een van de Belgische sterkhouders.
Emma Meesseman en Philip Mestdagh.
BELGA Emma Meesseman en Philip Mestdagh.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Was niet nodig geweest, wie doet er nu een botsbal bij een inworp dat is het domste wat men kan doen, een botsbal is een trage pas en doet men alleen in bepaalde omstandigheden. Het grootste probleem bij onze dames is dat het altijd van de zelfde moet komen de bijdrage van de andere is te klein om dominant te zijn.

 • rudy de clerck

  Zeer slecht zeg niks rebounds

 • Pieter Verhulst

  Gingen toch EK worden, hoorde ik dikke week geleden zeggen.

 • Leon Dendoncker

  Het beste van Ann Wauters hebben we wel al gehad, in geen van de drie wedstrijden heeft ze ook maar iets laten zien, en dat is in het nadeel van de andere speelsters, heb ze altijd bewonderd, maar denk dat het tijd is om de fakkel door te geven.

 • Marc Grootaerdt

  De ploeg teert teveel op Meesseman. Enkel Delaere en Kim Mestdagh kunnen haar bijstaan. Maar het teer punt is dat de grootste speelsters te weinig rebounds pakken en scoren doen ze al helemaal niet. Toch geniet ik van het team en van de coaching. Het geloof in eigen kunnen is er, de druk van het tornooi kunnen ze aan. Als het onder de korf beter gaat, geloof ik nog in de kansen van onze Cats.