Belgen opnieuw snel out op GP judo in Tashkent

Roxane Taeymans (in het blauw) sneuvelde in de tweede ronde.
belga Roxane Taeymans (in het blauw) sneuvelde in de tweede ronde.
Roxane Taeymans en Sandrine Billiet zijn uitgeschakeld in de tweede ronde van de Grand Prix judo in het Oezbeekse Tashkent. Lola Mansour, de derde landgenote die vandaag op de tatami kwam, strandde in haar openingskamp.

Nadat op de openingsdag maar één Belg op vier voorbij de eerste ronde geraakte, trokken op dag twee Billiet (-63 kg), Taeymans en Mansour (beiden -70 kg) de verhouding op naar twee op drie. Het had drie op drie kunnen zijn, want het verschil tussen Mansour (WR 52) en Anka Pogacnik (WR 41) bedroeg slechts één strafpunt in het voordeel van de Sloveense.

Roxane Taeymans (WR 36) won haar eerste kamp met yuko van de Amerikaanse Samantha Bleier (WR 76) en hield tot 13 seconden voor het einde stand tegen de Nederlandse Esther Stam (WR 28), die sinds vorig jaar uitkomt voor Georgië. Uiteindelijk scoorde Stam een ippon, die haar toeliet om via twee nieuwe zeges in de finale te staan. Taeymans kreeg na het WK in Astana van eind augustus een maand rust en had zo maar één week training achter de rug waardoor ze uiteraard nog niet in topvorm was.

Sandrine Billiet (WR 126) legde een gelijkaardig parcours af met winst (ippon) tegen thuiskampster Mukhayyo Ibragimova (WR 167) en verlies (waza-ari) tegen de Oostenrijkse Hilde Drexler (WR 17), die net als Stam de finale zou halen. Eerder op het seizoen was Drexler al goed voor zilver op de Grand Prix van Samsun in Turkije.

Donderdag al werden Ilse Heylen (-52 kg), Senne Wyns en Adlan Katchikaev (beiden -60 kg) en Jasper Lefevere (-66 kg) al snel uitgeschakeld in Tashkent. Enkel Wyns overleefde zijn eerste kamp.

Lees nu één maand gratis HLN Sport Plus. Met exclusieve columns (Jan Mulder, Hugo Camps, Herman Brusselmans, Marc Degryse, ...), een unieke stats-zone en bijzondere videoreportages. Maar ook dagelijks nieuws van jouw favoriete club uit de Jupiler League. Probeer het NU gratis op www.hln.be/sportplus