Belg Ingmar De Vos nieuwe voorzitter Internationale Ruitersportfederatie

Ingmar De Vos (midden)
BELGA Ingmar De Vos (midden)
Ingmar De Vos is vandaag in het Azerbeidzjaanse Bakoe verkozen tot voorzitter van de Internationale Ruitersportfederatie (FEI). De 51-jarige De Vos, al sinds 2011 secretaris-generaal van de FEI, volgt HKH Prinses Haya uit Jordanië op. Zij zou initieel voor een derde ambtstermijn gaan, maar midden dit jaar zag ze onverwacht af van een verdere verkiezing.

De Vos haalde het tijdens de Algemene Vergadering al na de eerste stemronde. Hij kreeg meteen 98 stemmen van de in totaal 131 stemgerechtigde leden, ruim goed voor de nodige tweederde meerderheid. De Vos bleef de Fransman Pierre Durand (21), de Zwitser Pierre Genecand (6) en de Brit John McEwen (6) voor. Zijn mandaat geldt voor vier jaar.

Ingmar De Vos werd door de Belgische federatievoorzitter Jacky Buchmann voorgedragen. Buchmann is de mentor die hem ooit in de paardensport bracht. Hij begon in 1990 als directeur van de Belgische Ruitersportfederatie KBRSF. Van 1997 tot en met 2011 werd hij naast directeur ook nog secretaris-generaal van de nationale ruitersportfederatie. Ook als organisator van onder andere de Jumping van Kapellen was hij nauw met dit evenement betrokken. Verder was hij secretaris-generaal van de 'European Equestrian Federation' (EEF) van bij de oprichting in 2010 tot en met 2011. Tijdens zijn functies bij de KBRSF was De Vos ook chef de mission voor alle Wereldruiterspelen en van de meeste olympische deelnames. Sinds mei 2011 was hij secretaris-generaal van de FEI en werd hij als rechterhand van HKH Prinses Haya aangetrokken.

"Ik ben bijzonder vereerd en ook verrast door de geweldige steun", aldus De Vos in een reactie op de FEI-website. "Ik wil jullie allemaal uit de grond van mijn hart bedanken voor het vertrouwen. Verkiezingen zijn altijd een beetje moeilijk, maar ik verzeker jullie dat ik een voorzitter van jullie allemaal zal zijn en dat ik keihard zal werken om de eenheid te bewaren", stelde De Vos, die ook uittredend voorzitster Prinses Haya uitvoerig bedankte.

De Vos is de tweede Belg die ooit als voorzitter van de FEI aangeduid werd. Van 1946 tot en met 1954 was Generaal Baron Gaston de Trannoy dit ook al.