Bekende Russische vrijduikster vermist tijdens duik

Natalia Moltsjanova
Facebook Natalia Moltsjanova
De Russin Natalia Moltsjanova, die regelmatig zonder zuurstofflessen naar grote dieptes duikt, is tijdens zo'n duik vermist geraakt. Ze werd zondag vermoedelijk meegenomen door een stroming, ruim dertig meter onder de zeespiegel. Voor haar leven wordt gevreesd.

De 53-jarige Moltsjanova verdween terwijl ze voor haar plezier een duik maakte bij het Spaanse eiland Formentera, vlakbij Ibiza in de Middellandse Zee. Dat heeft de internationale bond van het vrijduiken, de AIDA, gisteren bekendgemaakt. Er wordt nog altijd naar haar gezocht, maar tot nog toe zonder resultaat. Gisteren zei haar zoon Alexey dat hij vreest dat zijn moeder niet meer levend zal worden gevonden.

Op haar Facebookpagina is te lezen hoe zij duizenden mensen inspireerde om te gaan duiken zonder perslucht. Moltsjanova, moeder van twee kinderen, is de meest onderscheiden wedstrijdduiker ter wereld. Ze was 23 keer wereldkampioen en heeft 41 wereldrecords gevestigd. Ze kon haar adem negen minuten lang inhouden en bereikte een diepte van honderd meter. Daarnaast kon ze meer dan tweehonderd meter aan een stuk onder water zwemmen.

"Ze was een superster in het freediven en we dachten allemaal dat haar niets zou kunnen gebreuren", zei Kimmo Lahtinen, de voorzitter van AIDA in een reactie in de New York Times. "Maar vrijduiken is spelen met de oceaan en iedereen die met de oceaan speelt, weet wie de sterkste is."