Beerschot toont zich in Euro Hockey League, maar verliest - Herakles demonstreert met 10-0-zege

Beerschot kon niet stunten in Barcelona.
BELGA Beerschot kon niet stunten in Barcelona.
Een zeer moedig Beerschot is er in Barcelona niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de achtste finale van de Euro Hockey League. De Duitse topploeg Rot-Weiss-Köln haalde het met 1-3.

In het Pau Negre Stadium in Barcelona werd het vanmiddag een Europees debuut voor vicekampioen Beerschot. Met de Argentijn Lucas Rossi, gouden medaillewinnaar in Rio 2016, de Brit Nick Catlin, die de Olympische Spelen van 2012 en 2016 op zijn palmares heeft staan, en uiteraard Red Lion en FIH Rising Star of the Year Arthur De Sloover in de rangen beschikt het team uit Kontich, gecoacht door John Goldberg, over de nodige ervaring. De loting voor de zestiende finale was Beerschot echter niet gunstig gezind. Met Rot-Weiss Köln kreeg Beerschot in deze fase van de competitie wellicht de zwaarste opponent voorgeschoteld. Keulen won de Hockey League in 2016-2017 en haalde vorig jaar de finale. Toen verloor Keulen van de Waterloo Ducks, de eerste Belgische winnaar van de EHL.

Beerschot, in Barcelona gesteund door 120 enthousiaste paars-witte fans, was in de eerste helft minstens de evenknie van de stevige Duitsers. Pas na het eerste kwart kwam de wedstrijd écht op gang. Beerschot kreeg een eerste strafcorner, maar de variant mislukte. Daarna versierde Keulen drie strafcorners op rij. Keeper Simon Vandenbroucke verschalken lukte echter niet. Het slot van de eerste helft was voor Beerschot. Maxime Capelle kon een mooie actie van Gaëtan Perez net niet binnentikken en Nick Catlin schoot rakelings naast. In de slotseconden ging ook nog een schot van Welshman James Carson voorlangs. Een voorsprong voor Beerschot bij de rust had niet onverdiend geweest.

Na de pauze zette Keulen aanvankelijk meer druk, maar ook Beerschot kreeg via Carson en Perez kansen in kwart drie. De wedstrijd werd heftiger en bitsiger. Ietwat uit het niets en zeer ongelukkig voor Beerschot lukte Jonas Gomoll in de 42ste minuut de openingstreffer (0-1).

Voor Beerschot was de opdracht in de laatste vijftien minuten duidelijk: scoren om alsnog shoot-outs uit de brand te slepen. Met nog een goede elf minuten op de klok kreeg Beerschot een tweede strafcorner. Arthur De Sloover schoot keurig in de rechterhoek van de Duitse nationale keeper Aly: 1-1 en het paars-witte legioen vierde feest. De vreugde was echter van zeer korte duur. De Sloover keerde twee minuten later een bal met het lichaam op de doellijn en Rot-Weiss kreeg een strafbal. Christopher Rühr liet keeper Vandenbroucke kansloos: 1-2. Beerschot bleef strijden en ging op zoek naar de gelijkmaker. De grootste kans, op twee minuten van het einde, ging via Maxime Capelle net naast. Meteen daarna incasseerde Beerschot – ondertussen zonder keeper – een beslissende derde treffer: 1-3

“We speelden bijna de perfecte match”, aldus Arthur De Sloover. “We kregen kansen aan het einde van de eerste helft, maar met die 0-0 rustscore waren we tevreden. We wisten dat de Duitsers dan gingen twijfelen en misschien gefrustreerd geraken. Jammer genoeg komen zij op een eerder gelukkige manier op voorsprong. Dat openingsdoelpunt was voor hen zeer belangrijk.”

“Ondanks ons gebrek aan ervaring pakten we de wedstrijd zeer goed aan. Deze match kon echt beide kanten op.”

“Morgen spelen we nog een plaatsingswedstrijd tegen het Schotse Grange en die ontmoeting is voor ons even belangrijk. Ook voor de Belgische Europese coëfficiënt moeten we strijden.”

Straks is het nog aan de tweede Belgische vertegenwoordiger in Barcelona, Herakles. De jongens uit Lier nemen het op tegen het Oostenrijkse Arminen.

Landskampioen Léopold is meteen voor de kwartfinale geplaatst en komt pas in april 2020 voor het eerst in actie.

Beerschot hier in een archiefbeeld tegen Belgisch kampioen Léopold.
BELGA Beerschot hier in een archiefbeeld tegen Belgisch kampioen Léopold.

Herakles speelt Oostenrijkers op een hoopje: 10 - 0

Herakles maakte er in Barcelona in de zestiende finale van de Euro Hockey League tegen het zwakke Oostenrijkse Arminen een ware demonstratie van. De Oostenrijkers werden helemaal tureluurs gespeeld: 10 - 0. Morgen in achtste finale, tegen zo goed als zeker het Nederlandse Kampong, wordt het een ander paar mouwen.

Na de uitschakeling van Beerschot in de zestiende finale van de Euro Hockey League was het in Barcelona aan Herakles, dat twee jaar geleden nog furore maakte in Europa, om de Belgische eer te redden.

Het EHL-debuut van Herakles twee jaar geleden kon tellen. Overwinningen tegen de Spaanse teams Terrassa en Club de Polo leverde zowaar een plek in de Final 4 op. Bijna veroverden de Lierenaars nog een medaille. De wedstrijd om brons werd echter met 4-5 verloren van Kampong. Twee jaar geleden maakte Europa ook kennis met de steeds uitbundige Herakles-supporters. Dat deden ze vanmiddag in Barcelona nog eens mooi over.

Voor hun tweede Europese avontuur lootte Herakles gunstig tegen het Oostenrijkse Arminen. Als snel bleek dat de Oostenrijkers veel te zwak waren voor deze Euro Hockey League. Herakles-keeper Amaury Timmermans kon gerust een snipperdag nemen.

Bij de pauze stonden reeds forfaitcijfers op het scorebord. De Italiaan Amorosini opende de score, daarna was het de beurt aan Amaury Keusters om met een verwoestende backhand uit te halen. De Spanjaard Diego Arana zorgde voor treffers drie en vier en bij het vijfde doelpunt wandelde Red Lion Nicolas de Kerpel door de Oostenrijkse defensie om vervolgens Louis Hottlet te bedienen.

Na de pauze was het aan de Kerpel zelf om te scoren: 6-0 op strafcorner. Even later volgde de Nieuw-Zeelander Nick Haig dat voorbeeld (7-0). Daarna mocht Anthony Van Stratum nog eens twee keer scoren (9-0). De Argentijn Puglisi zorgde voor de dubbele cijfers: 10-0.

Herakles neemt het morgen in achtste finale zo goed als zeker op tegen de Nederlandse topper Kampong, dat straks nog tegen Minsk aantreedt. Revanche nemen voor de nederlaag van twee jaar geleden in halve finale is alvast een mooie uitdaging.

“Neen, 10-0 hadden we zeker niet verwacht”, lacht de Australische Herakles-coach Darran Bisley. “Het was belangrijk om vroeg op voorsprong te komen. Daarna zaten we op rozen.”

“We hebben dit seizoen heel wat nieuwe spelers moeten inpassen. In dat kader is het belangrijk om hier drie dagen met de groep samen te zijn. Nu leren de jongens elkaar nóg beter kennen.”

“En natuurlijk willen we morgen stunten tegen Kampong. Met de geblesseerde Sander De Wijn missen zij alvast een belangrijke speler.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.