Beelden tonen hoe coach smeekte om te stoppen, ongeslagen bokser ging toch door en bekocht het met zijn leven

Getty Images
Maxim Dadashev - een Russische bokser - is in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van een hersenletsel dat hij overhield aan een kamp afgelopen vrijdag. Opvallend, want halverwege de kamp riep z’n coach al op om de kamp stop te zetten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

“Ik moet dit gevecht stoppen”, riep Dadashevs coach Buddy McGirt tijdens de wedstrijd. “Je krijgt te veel klappen, Max. Stop alsjeblieft! Kijk me aan, je moet te veel incasseren. Als ik het hier nu niet stop, dan doen de refs het straks. Begrijp je me, Max? Stop alsjeblieft!” 

De smeekbede kwam op tijd, maar Dadashev ging toch door. Het boksgevecht tussen de Rus en de Puerto Ricaan Subriel Matias werd pas in de elfde ronde effectief gestaakt door Dadashevs coach. Het superlichtgewicht (-63,5 kilogram), alias "Mad Max", stapte na een reeks mokerslagen nog zelf uit de ring. De Rus werd tijdens het gevecht onderzocht door een arts, maar zakte later op weg naar de kleedkamer in elkaar. 

Een hersenbloeding veroorzaakte veel druk op zijn hersenen, waardoor Dadashev meteen onder het mes moest. Hij werd ook in een kunstmatige coma gebracht. Zijn andere trainer Donatas Janusevicius verklaarde aan Amerikaanse media meteen dat zijn poulain zich "in kritieke, maar stabiele toestand" bevond. Toch is de kamp hem na drie dagen coma fataal geworden.

De 28-jarige Dadashev was in 13 boksduels nog ongeslagen. De Rus won er 11 door knock-out. Zijn tegenstander was ook nog ongeslagen en had al zijn 13 kampen gewonnen met KO. Het lichaam van de overleden bokser zal gerepatrieerd worden naar Rusland en zijn familie zal financiële steun krijgen, laat de Russische federatie nog weten. "We wensen familie en vrienden veel sterkte.”

AFP
AP29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sam Van Beers

  Boksen is wel degelijk een sport. Veel zwaarder dan de meeste. Deze mensen kiezen daar voor. Een levenswijze waar men veel moet voor offeren. Een reactie zegt dat deze mensen naïef en uitgebuit worden, wel dat is dan niet meer dan in andere sporten. In het voetbal vallen meer doden. Voor veel mensen is het wel een mogelijkheid om uit armoede te ontsnappen. Alle respect voor hen en allen die er mee te maken hebben. Uiteindelijk was het zijn beslissing om door te gaan, tegen beter weten in. RIP.

 • karl van dyck

  Zoals je zegt Henri Haquin. Wie heeft boksen ooit een sport genoemd. Maar is van alle tijden en heeft ooit erger geweest. Bijvoorbeeld Gladiatoren. Maar komt altijd op het zelfde neer. Sterke,goedgelovige iets wat naieve mensen die worden uitgebuit door Bokspromotoren. En dit alles zodat de Rijken & Nobelen der aarde zich kunnen amuseren

 • Senne Vadegu

  Tim de Meyer Omdat hij zijn coach is, niet zijn vader. Respect is jouw onbekend?

 • Henri Haquin

  hoe lang gaan we boksen nog sport noemen? of beter gezegd. wie heeft dat ooit sport genoemd???

 • Jules Lamers

  Kijken hoeveel klappen op je hoofd je kan incasseren... Wat een "sport"