Basketbond schorst Filipijnse en Australische internationals na massale vechtpartij

AFP
De knokpartij tussen spelers van de Filipijnse en Australische nationale basketploeg begin juli blijft niet zonder gevolgen. De internationale basketfederatie FIBA besliste vandaag dertien spelers een schorsing op te leggen. 

Op 2 juli ging het helemaal mis tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Filipijnen en Australië in Manila. Spelers en staf van beide landen gingen met elkaar op de vuist, er werd geslagen en geschopt, stoelen vlogen door de lucht. Nadat de wedstrijd een poos werd stilgelegd, moesten de Filipijnen uiteindelijk de strijd staken omdat er nog te weinig spelers op het terrein stonden. Australië leidde op dat moment met 89-53. 

De Filipijn Calvin Abueva kreeg met zes wedstrijden schorsing de zwaarste sanctie van de FIBA. Bij Australië moet Daniel Kickert vijf duels brommen, zijn teamgenoot Thom Maker, die in de NBA voor Milwaukee uitkomt, staat drie matchen aan de kant. 

De Australische en Filipijnse federatie kregen allebei een boete opgelegd. De scheidsrechters mogen een jaar geen internationale ontmoetingen meer leiden.
"De FIBA wil benadrukken dat elke vorm van geweld, zowel op als naast het terrein, wordt veroordeeld", luidt het. "Wij verwachten in elke wedstrijd respect, sportiviteit en professionalisme van spelers, coaches, officials en alle andere belanghebbenden."

AFP
EPA
EPA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willy Hemelaers

    De scheidsrechters zijn harder gestraft.Toch raar.

  • Febe Chapin

    Dit is zelfverdediging van de Australische spelers. Gelukkig is het niet verder uit de hand gelopen, want het leek erger en erger te worden in de video.