Bashir Abdi breekt op de marathon van Londen het 24 jaar oude Belgische record

Bashir Abdi naast Callum Hawkins in de London Marathon.
NN running team Bashir Abdi naast Callum Hawkins in de London Marathon.
Niet Koen Naert, maar wel Bashir Abdi (30) heeft het Belgische record op de marathon verbroken. De 30-jarige Belg met Somalische roots kwam in de marathon van Londen binnen na 2:07.03. Hij verbreekt daarmee het 24 jaar oude record van Vincent Rousseau.

De zilveren medaillewinnaar van de 10.000 meter op het EK van vorig jaar behaalde een tijd van 2:07.03. Daarmee veegt hij het Belgische record van Vincent Rousseau van de tabellen. Rousseau liep op 25 september 1995 in Berlijn een chrono van 2:07.20. Abdi werd in Londen zevende en heeft dankzij z’n toptijd meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio beet. De winst ging naar de Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2:02.38. Zijn wereldrecord staat op 2:01.40.

Abdi vertrok, in tegenstelling tot wat hij op voorhand in interviews had aangekondigd, razendsnel. Hij passeerde na tien kilometer in 29:49, ruim onder het schema voor het Belgische record. Ook aan de halve marathon zat de Gentenaar met een passage in 1u03:20 nog altijd ruim voor op schema voor het BR. Daarna ging Abdi zowaar nog versnellen en begon het er steeds rooskleuriger uit te zien. Tussen 30 en 35 kilometer was er voor eerst sprake van substantieel verval met een passage in 1u45:10, maar stilvallen deed Abdi absoluut niet. Hij moest in het slot wel de sub 2u07 chrono laten gaan, maar dook uiteindelijk ruim onder het Belgische record. 

“Progressiemarge”

De Gentenaar reageerde na afloop bijzonder enthousiast, maar benadrukte ook meteen dat het bij een volgende gelegenheid nog sneller kan. “In de eerste helft was het wedstrijdverloop ideaal, maar na 30 kilometer stapte de haas uit”, doet Bashir Abdi zijn verhaal. “Het vertraagde toen, en daar had ik geen zin in, dus ik ging er alleen vandoor. Daarbij ben ik misschien iets te snel van stapel gelopen, waardoor ik het op het einde nog zwaar kreeg. De laatste twee kilometer ben ik nog gekraakt en heb ik nog heel veel tijd verloren, maar ik ben natuurlijk heel tevreden.” In de laatste rechte lijn was het harken. “Mijn benen begonnen ineens stukken meer te wegen. Vanaf 30 kilometer kreeg ik ook maagkrampen, maar ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik het Belgisch record moest veiligstellen. Ik heb op die manier mijn maag een beetje geforceerd, maar heb de pijn kunnen uitstellen tot na de race.”

Abdi begon meteen van nog snellere tijden te dromen. “Het is nog altijd maar mijn tweede marathon. Ik heb weer heel veel opgestoken en kan die informatie gebruiken voor de volgende voorbereiding. Het viel me vandaag ook nog eens op dat het parcours hier in Londen verre van vlak is, dus ook op dat gebied zie ik nog progressiemarge.” 

BELGA

Begin deze maand strandde Koen Naert in de marathon van Rotterdam al op een zucht van het Belgische record. De Europese kampioen liep de afstand in 2:07.39, negentien tellen trager dan het oude record. Op Twitter reageerde Naert al op de nieuwe recordhouder. “Gefeliciteerd Bashir, jij maakt mijn doel om het nationale record te breken een beetje lastiger.” 

Nog in Londen stelde Thomas De Bock zijn persoonlijk record bij van 2u15:19 naar 2u14:45. Dennis Laerte kende geen topdag en moest vrede nemen met 2u21:38. 

Bij de vrouwen won met Brigid Kosgei eveneens een Keniaanse in 2u18:20. Ze haalde het voor haar landgenote Vivian Cheruiyot (2u20:14) en de Ethiopische (2u20:51). 

Photo News5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • IGNACE DE WULF

  top prestatie van deze minzame man.

 • elisa Nun

  top kerel! top prestatie, jammer genoeg wordt aan zo dingen te weinig aandacht gegeven door bepaalde media.

 • Guido Vandenbroucke

  Proficiat,ferme prestatie

 • Ingrid Charlier

  Prachtprestatie.

 • erik vercammen

  Proficiat Bashir!