Bart Swings wordt vierde in schaatsmarathon

ANP
Bart Swings is tijdens een schaatsmarathon in Heerenveen als vierde geëindigd. De overwinning ging naar de Nederlander Crispijn Ariëns, voor zijn landgenoten Bob de Vries en Frank Vreugdenhil.

Swings maakte deel uit van een kopgroep van elf schaatsers, die een ronde voorsprong op het peloton hadden verworven. Vanuit vrijwel kansloze positie eindigde hij na een snelle laatste ronde (26 seconden) toch nog als vierde. Op het snelle ijs van Thialf werden de 125 ronden afgelegd in iets meer dan 1 uur en 3 minuten, een gemiddelde snelheid van 47,2 km/uur. Het was de tweede Nederlandse marathon waarin Swings startte. Twee weken geleden werd hij in de seizoensouverture tweede. In de rangschikking om de Nederlandse marathoncup bezet hij nu de zesde plaats. Ariëns voert het klassement aan.

Voor de marathon heeft Swings zich bij een van de gespecialiseerde schaatsteams gevoegd. Van de langebaanschaatsers was Swings overigens de beste vandaag. Geduchte concurrenten op de langere afstanden als Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen werden respectievelijk tiende en veertiende. Sven Kramer, die zich bij wijze van uitzondering waagde aan een wedstrijd over 125 ronden, klasseerde zich als veertigste.

Volgende week worden in het Thialfstadion in Heerenveen de eerste Wereldbekerwedstrijden van het olympisch seizoen gehouden. Swings komt dan voor het eerst in dit schaatsjaar in actie op de 1500 en de 5000 meter en de massastart, een marathon over zestien ronden.

EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pedro Gonzalez

    Kijk hij staat al in de krant en het schaatsseizoen is nog maar net begonnen, zoals in Nederland de nationale kampioenschappen, maar daar komt hij niet op het podium in de reguliere afstanden, zondag in de wereldbekerwedstrijden. Hij dacht dat hij na Kramer en Bergsma de nummer één zou zijn, maar dat is zonder de jonge Nederlandse garde gerekend, die eraan komt.