Bart Swings wint op indrukwekkende manier eerste schaatsmarathon: “Supermooi”

Bart Swings.
ANP Bart Swings.
Bart Swings heeft zaterdagavond in Amsterdam de eerste schaatsmarathon in de Nederlandse KPN-competitie gewonnen. Vooral de wijze waarop onze landgenoot won, was indrukwekkend. 

Drie ronden voor het einde van koers (125 ronden) ontsnapte Swings met teamgenoot Jorrit Bersgma uit het peloton, dat zich al opmaakte voor een massasprint. Een ronde later liet Bergsma Swings binnendoor passeren. Enige tientallen meters voor de finish kon de 28-jarige schaatser uit Leuven de armen heffen. “Supermooi”, was de eerste reactie van Swings. “Het was een perfecte actie van Jorrit. We hebben heel goed samengewerkt.” De Nederlander Bart Hoolwerf eindigde als tweede, de Italiaan Daniel Niero werd derde.

Aan de seizoenouverture op de Jaap-Edenbaan in Amsterdam is veel prestige verbonden. De onoverdekte piste van de oudste kunstijsbaan van Nederland (1961) is niet al te snel. Door de milde temperatuur was het ijs relatief zacht. Alleen van de vaak blazende wind was weinig te merken. De schaatsers kwamen tot een gemiddelde snelheid van 44,6 kilometer per uur.

Swings.
ANP Swings.

De eerste aanval kwam op naam van de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Enige ronden later werd hij door Swings ingerekend. Door aanvallen van onder meer Ingmar Berga, Mats Stoltenberg en Bart de Vries was de koers levendig. Maar geen schaatser kon echt afstand nemen.

Swings is voor de marathonwedstrijden dit seizoen overgestapt naar het team Royal A-Ware van coach Jillert Anema. Daarmee is hij ploeggenoot geworden van onder meer Bergsma, in Sotsji (2014) olympisch kampioen op de tien kilometer.

Swings had een week lang niet op het ijs gestaan. In eigen land had hij op de fiets getraind. Tijdens de persvoorstelling van de Belgische schaatsers bepleitte hij nogmaals dat de aanleg van een 400-meterkunstijsbaan binnen de grenzen noodzakelijk is voor de ontwikkeling van zijn sport.

De beste Belgische schaatser vertrekt maandag voor een nieuwe trainingsstage naar Inzell. Met de andere Belgische schaatsers doet hij over drie weken mee aan de Open Duitse kampioenschappen. Een week later start het wereldbekerseizoen met een wedstrijd in Minsk.

Bart Swings.
ANP Bart Swings.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Verstraete

    Idd indrukwekkend om live mee te maken !