Bart Swings past voor massastart wegens examens

ANP
Bart Swings neemt zo goed als zeker niet deel aan de massastart, een kersvers olympisch nummer dat op 25 juni in het Nederlandse Enschede op het programma staat.

De wedstrijd vindt plaats een dag voor Swings een laatste van zes examens moet afleggen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij studeert er voor burgerlijk ingenieur (master).

Sinds 5 juni hebben schaatsers op de overdekte 400-meterbaan in Enschede de mogelijkheid om op het ijs te staan. Het was de laatste jaren de gewoonte dat er in de Thialfhal in Heerenveen zomerijs beschikbaar was, maar die hal wordt momenteel drastisch verbouwd. Vorig jaar verschenen er hartje zomer bij die wedstrijden meer dan 100 schaatsers (mannen, vrouwen, junioren) aan de start. Organisator Geert Kuiper wil van die zomerse massastartraces een traditie maken.

Ook geen Peeters
België zal ook bij de vrouwen in Enschede ontbreken. Jelena Peeters is volop in voorbereiding op het schaatsseizoen, maar gaat pas begin juli in het Beierse dorp Inzell het ijs op. Daar belegt zij met haar Nederlandse coach Margo van Dijk een trainingskamp van twaalf dagen. Waarschijnlijk worden in Inzell eveneens wedstrijden gereden.

Winterspelen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte maandag bekend dat het onderdeel massastart, een minimarathon van zestien ronden, in 2018 wordt toegevoegd aan het programma van de Olympische Winterspelen.